Politički azilant u Rusiji: Udovica Miloševića u ovom luksuzu dočekala presudu

Radiosarajevo.ba
Politički azilant u Rusiji: Udovica Miloševića u ovom luksuzu dočekala presudu
Blic / Mirajana Marković

Odluku Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu kojom je osuđena na godinu dana zatvora zbog uticaja na vladinu komisiju da nezakonito dodijeli državni stan dadilji njenog unuka, Mirjana Marković, “politički azilant” u Rusiji, dočekala je u elitnom kraju Moskve.

Za ovo djelo Markovićevoj će se ponovo suditi, a javnost može samo da se nada da to suđenje neće trajati kao prethodno, čak 16 godina, piše srbijanski Blic.

Živi u Rusiji, tačnije u Moskvi, gdje je dobila politički azil. Kako i od čega živi do kraja nije jasno, pošto Srbija ili nema, što je manje vjerovatno, ili posjeduje takve informacije, ali se one nerado obznanjuju.

Ono o čemu mediji pišu jeste da joj se dom nalazi u eltnom dijelu Moskve, tačnije predgrađu Barvihi, i da je objekat u kome živi pod obezbijeđenjem.

Iako je Srbija za njom raspisala međunarodnu potjernicu, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije su prije skoro deset godina saopštili da Mirjana Marković ne može biti uhapšena po potjernici srpskog Interpola. Sve dok je tako, Marković će se baškariti i po stanu i po Moskvi, a što da ne, i putovati širom Rusije.

Ako je vjerovati Draganu Hadži Antiću, inače bliskom prijatelju Mirjane Marković, ona u glavnom gradu Rusije živi od 58.000 dinara profesorske penzije, koju joj on redovno šalje iz Beograda.

Ako se ta primanja preračunaju, riječ je o nepunih 500 eura, od kojih ona živi u jednom od najskupljih gradova na svijetu, tako da priča o životu samo od penzije ne samo da pad au vodu, već je potpuno nerealna.

Zato i jeste toliko intrigantan život Mirjane Marković u glavnom gradu Rusije, i sasvim legitimno pitanje – odakle novac?

Kako je sama prošle godine ispričala jednom beogradskom mediju, jedno vrijeme je uz penziju živjela i od novca od izdavanja kuće u Tolstojevoj dok je izdavana, a ponekad i od knjiga. Povrh toga, sama je rekla da ima i finansijske obaveze kuće i dvorišta u Požarevcu u kome je sahranjen njen suprug, bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević.

Sa druge strane, što je mnogo vjerovatnije, jeste da svoj život u Moskvi zapravo plaća novcem koji je tokom devedesetih godina prošlog vijeka, i dok su Milošević i Marković harali Srbijom, iznjet iz zemlje i koji je, zapravo, pripadao građanima Srbije. Iako ona i njeni rijetki prijatelji uporno negiraju da je tako nešto moguće, ime Mirjane Marković pojavljuje se više kriminalnih istraga, pa i u vezi sa finansijskim prevarama, i otuda i dolaze sumnje da novac od koga ona i njen sin Marko Milošević, koji je takođe pobjegao u Rusiju, danas žive u Moskvi dijelom od novca iz sumnjivih aranžmana.

Ilustracije radi, protiv nje i njenog sina Marka u Tužilaštvu za organizovani kriminal pokrenut je predkrivični postupak zbog šverca cigareta. Upravo je Mirjana Marković označena kao važna karika jer je, kako se sumnja, njen poziv nekadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio sasvim dovoljan da se na granici propuste kamioni sa švercovanim cigaretama, što je inače organizovao Marko Milošević.

Da to nije samo priča, svjedočio je i sam Kertes, danas član SNS, koji je u iskazima pred sudom govorio upravo o njenim pozivima. Ovaj postupak je, inače, privremeno obustavljen i to zbog toga što Mirjana Marković nije dostupna nadležnim organima u Srbiji.

Otuda nije iznenađenje što se sumnja da dio bogatstva porodice Milošević- Marković, upravo dolazi od poslova Marka Miloševića koji je, dok je još bio u Srbiji i dok su njegov otac i majka imali moć, bio vlasnik kompleksa “Bambilend” u Požarevcu, koji je podignut na ogromnom zemljištu koje je svojevremeno Grad Požarevac ustupio Miloševićima?! Također, nije nepoznanica da je bio i vlasnik lanca parfimerija, i da se bavio švercom  cigareta, piše srbijanski Blic.

Upravo se njegovo ime pojavljuje u policijskoj akciji “Mreža”, koja je vođena baš protiv organizovanih grupa švercera cigareta. Kako je Blic ranije pisao, Marko Milošević nije samo uzimao procenat od drugih “državnih” švercera cigareta, već je i sam učestvovao u poslovima, a zarada koju je ostvario procenjivana je na nekoliko stotina miliona njemačkih maraka (prije uvođenja evra).

Posao je išao tako što je on cigarete legalno kupovao u Bugarskoj, ali su se one na srpskim graničnim prelazima “pretvarale” u namještaj koji se, navodno, izvozio u Mađarsku. Cigarete su dopremane u Beogradu na tri lokacije, i još na jednu u Novom Sadu.

Upravo je u tim poslovima ključna uloga bila njegova majka i nekadašnji direktor Carina Kertes, koji je već osuđen kao pripadnik grupe švercera cigareta braće Radovana Stojičića Badže (nekada policijski general i načelnik Službe javne bezbjednosti)

I nekadašnji šef DB Radomir Marković je, osim što je priznao da je Slobodan Milošević naredio politička ubistva, govorio i o švercu cigareta, koji je još tokom suđenja (u međuvremenu osuđen), navodio da je taj novac iznošen u Moskvu.

Nekadašnja prva dama, i siva eminencija zločinačkog režima na čijem je čelu bio njen suprug Slobodan Milošević, pobjegla je iz Srbije u Rusiju pred ubistvo premijera Zorana Đinđića počekom 2003. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije