Vuk Drašković: Slobodan Milošević je želio bombe na Srbiju 1999. godine!

Radiosarajevo.ba
Vuk Drašković: Slobodan Milošević je želio bombe na Srbiju 1999. godine!
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vuk Drašković
Danas se navršava 20 godina od početka NATO udara na Srbiju, odnosno tadašnju SR Jugoslaviju. Zračni napadi uslijedili su nakon neuspjeha diplomatskih napora da se zaustavi srbijanska kampanja etničkog čišćenja na Kosovu.

Važnu ulogu u dramatičnim događajima 1999. godine imao je Vuk Drašković, tadašnji zamjenik premijera SR Jugoslavije. U svojoj knjizi "Meta" Drašković je otkrio tvrdoglavost i bahatost srbijanskog lidera Slobodana Miloševića.

Ne samo što je "balkanski krvnik" izazvao ratove na prostorima ex-yu nego je svojom nepopustljivošću natjerao NATO pakt na intervenciju protiv Srbije 1999. Šta je u svojim sjećanjima napisao Vuk Drašković?

***

"Po mećavi, negde oko ponoći, 19. februara 1999. 'falkon' Vlade sleteo je na Surčin. Četa novinara i kamermana, domaćih i stranih, čekala je izjavu prvog čoveka državne diplomatije. Rekao sam da u Rambuje nismo pozvani kao cirkuska trupa i da ono što nam se tamo nudi možemo i moramo da prihvatimo. A šta nam se to nudi nisam otkrio novinarima, jer je ruski pregovarač Boris Majorski zahtevao da tu 'tajnu i sudbinski po Srbiju važnu poruku' prenesem lično Miloševiću. Novinarima sam rekao da Kosovo ostaje u Srbiji i da će UČK biti razoružana. Nisam prećutao ni zahtev da 'strane trupe' (izbegao sam reč NATO) dođu u pokrajinu i uspostave mir. Pozvao sam Srbiju na hrabrost, ponovivši tri puta da je 'hrabrosti danas ime mudrost'."

***

"Odmah izjutra, telefoniram Miloševiću. Donosim, kažem mu, hitnu poruku iz Pariza, a on će na to – da se čujemo za koji dan.

– Danas, i to odmah – odgovaram. – Krećem iz ovih stopa.

Namamljen sam u kolo iz koga ne mogu, preslišavam se. Mogu, ipak, ono što hoću. Ja po svome, a on po njegovome.

– Čemu tolika žurba? – odmah će on.

– Boris Majorski vas moli da naložite našim pregovaračima da danas, najkasnije sutra, potpišu novu verziju političkog sporazuma, koju su Rusi jedva usaglasili sa Hilom i Petričem. Po tom dokumentu…

– Znam, NATO okupira Kosovo! – prekide me on.

– Po tom dokumentu, Kosovo dobija suštinsku autonomiju u granicama Jugoslavije i Srbije. Nikakvog albanskog referenduma o nezavisnosti neće biti. Na Kosovu ćemo trajno zadržati oko dve hiljade naših vojnika-graničara i tri hiljade naših policajaca. U izgledu su i dva paralelna pravna sistema, za Albance i za Srbe. A što se trupa NATO pakta tiče, one će, zajedno sa našim snagama, razoružati UČK i oduzeti oružje od svih civila na Kosovu.

– I to je ta ruska poruka? – osmehnu se on cinično.

– Majorski poručuje da Madlen Olbrajt, za dva-tri dana, dolazi u Pariz i da mi moramo da potpišemo pre nego što ona stigne i sprečimo promenu sada važećeg teksta.

– NATO, ni po koju cenu, ne može u Srbiju! – reče otresito. – Neće strana čizma na teritoriju Jugoslavije.

– Ako ne mogu u čizmama, onda da ih zamolimo da obuju patike! – narugah mu se namerno.

– Kad bolje razmislim, dobro je što ste došli – preču on šta sam mu rekao. – Nemate vi, ipak, dovoljno diplomatskog iskustva i ne poznajete dobro Ruse i njihove trikove. Mi moramo biti uporni u svim svojim zahtevima i dobićemo sve.

– Neoprostivo grešite! – povisih ton. – I vi i svi mi žalićemo za ovom propuštenom prilikom."

***

"Presudnog 15. marta 1999, Hašim Tači je, u Parizu, potpisao presudu iz Rambujea. Obe strane dobile su ono što su i želele. Rugova i Tači – bombe na Srbiju! Milošević – bombe na Srbiju! Vanredni i poslednji dolazak Ričarda Holbruka u Beograd, na po još neku lozovaču sa limunom, nije mogao da pokvari jedinstveni cilj ratnih protivnika na Kosovu.

– Znam, Vuče, da će me Srbi proklinjati, ali svi moji napori bili su uzaludni – poručio mi je Holbruk u kratkom telefonskom razgovoru. – Nudio sam mu i pismene garancije da će Kosovo, trajno, ostati u Srbiji, ali on me, čini mi se, nije ni slušao. Kao da se raduje bombama i svojoj ulozi komandanta u ratu sa Alijansom…" (odlomci iz knjige Meta)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije