Rijeka / Policija u tajnosti zaplijenila pola tone kokaina vrijednog 140 miliona KM

07. 02. 2021. u 11:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

Čak 478 kilograma kokaina, vrijednog oko 70 miliona eura, odnosno 140 miliona maraka, najvjerojatnije "vlasništvo" kalabrijske Ndranghete, zaplijenjeno je u luci Rijeka još u januaru 2017. godine, pod potpunim velom tajnosti.

Javnost nikada nije doznala o toj zaplijeni koja nije bila uvrštena ni u javne podatke o ukupnim količinama zaplijenjene droge. Sve kako bi se zaštitila konspirativnost akcije koju je talijanska policija u suradnji s hrvatskom i slovenskom provodila više od četiri godine.

Akcija pod kodnim imenom "Makina" (stroj) sada je završena u Italiji uhapšenjem ukupno 12 osoba, od kojih je nekoliko vodećih iz područja Kalabrije, te se upravo zbog toga sumnja da je sve organizirala tamošnja kriminalna skupina poznata po trgovini kokainom, piše u nedjelju Jutarnji list.

Luka Rijeka - undefined

FOTO: Arhiv: Luka Rijeka

Kako se pak neslužbeno saznaje, od jedne zemlje članice Europola 2016. došla je informacija kako jednim teretnim brodom na riječki terminal treba stići kontejner iz Perua s velikom količinom kokaina.

Napravljen je plan tzv. kontrolirane isporuke, odnosno praćenja pošiljke do krajnjega kupca, pri čemu je hrvatska policija odigrala važnu ulogu. Naime, policajci iz riječkoga PNUSKOK-a u januaru 2017. locirali su kontejner s drogom, otvorili ga te iz njega izvadili 478 od ukupno 480 kilograma kokaina pronađenog zavarenog u veliki stroj za plastificiranje.

Stroj je zatim ponovno zavaren i prebojan, ovaj put sa samo dva kilograma kokaina, a kontejner, kako nitko ne bi posumnjao da ga je netko otvarao, pravilno zapečaćen te je policija nastavila pratiti njegov put do krajnjega kupca. Kontejner sa strojem zatim je iz riječke luke ukrcan na kamion te je preko Slovenije nastavio put prema Italiji, donosi Jutarnji list.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)