Policajci iz 17 zemalja dolaze u Hrvatsku: Strah od terorizma

Anadolija
Policajci iz 17 zemalja dolaze u Hrvatsku: Strah od terorizma
U Ravnateljstvu policije Hrvatske danas je predstavljen projekt Sigurna turistička sezona 2016. godine.

U sklopu ove sezone će tokom dva ljetna mjeseca 73 policajca iz 17 zemalja pomagati domaćim policajcima u osiguravanju sigurnosti stranih turista kojih se ove godine u Hrvatskoj očekuje do 15 miliona.

Zvonimir Vnučec, glavni ravnatelj policije, istaknuo je kako je riječ o 11. okupljanju oko projekta Sigurna turistička sezona, koji se u Hrvatskoj provodi uoči svake turističke sezone od 2006. godine.

Vnučec je izjavio kako je u projekt uključeno 18 policijskih organizacija iz 17 zemalja neposrednog okruženja i Europe.

Istaknuo je kako je prošle godine Hrvatska imala preko 12 milijuna turističkih posjeta, kako je broj svake godine u porastu, te kako je sigurnost turista jedna od osnovnih kvaliteta dobre turističke destinacije.

Vnučec je izdvojio opasnosti na koje nailaze turisti na tzv. aktivnom odmoru, zatim prometnu ugroženost uslijed velikog broja posjeta turista koji dolaze cestovnim prijevozom, kao i opasnost od kriminalnih radnji kojima se stiče materijalna korist. Uz to, opasnost predstavljaju i opasnost od terorizma, prekogranični kriminalitet te nezakonite migracije.

"Iako Hrvatska nije direktno suočena sa terorističkim djelovanjima na svom području, ta prijetnja je ipak kontinuirano prisutna", poručio je Vnučec.

Prezentaciju rezultata i predstojećih aktivnosti izradio je Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

Borovec je istaknuo kako je indeks nasilja u Hrvatskoj 55,1, što je ocijenio povoljnim. Kazao je kako velika većina turista ima manju šansu doživjeti neku vrstu kriminala ili nasilja u Hrvatskoj na odmoru, nego u zemljama iz kojih dolaze. Prijetnja od terorističkog napada u Hrvatskoj je umjerena i na skali od jedan do pet nalazi se na drugom najboljem mjestu.

Kao najveću opasnost koja prijeti turistima u Hrvatskoj u dva mjeseca vrhunca turističke sezone jest stradavanje u prometu zbog velike gustoće na prometnicama, kazao je Borovec.

Hrvatska ima na raspolaganju 15.857 policajaca podijeljenih na 20 policijskih uprava i 184 policijske postaje.

Kako bi se stranim turistima u Hrvatskoj boravak što više olakšao, u Hrvatsku će tijekom dva mjeseca, u srpnju i kolovozu u sklopu ove akcije, stići 73 policajca iz 17 zemalja kako bi ponajprije poznavanjem jezika pomogli turistima sunarodnjacima.

Zemlje koje uz Hrvatsku sudjeluju u projektu i čiji su predstavnici bili nazočni na prezentaciji Sigurna turistička sezona 2016. su: Albanija, Austrija, BiH, Crna Gora, Češka, Francuska, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Italija i Ukrajina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije