Čeka nas najtoplije ljeto na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina?

Radiosarajevo.ba
Čeka nas najtoplije ljeto na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina?
Američka meteorološka kompanija Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Europe.

Prema njoj ljeto će u našem dijelu Europe obilježiti suša i vrućina. Duža razdoblja vrućine dominirati će veći dio ljeta na području od srednje i južne Italije prema južnom Balkanu, te se u julu i avgustu širiti prema sjeveru.

Meteorolog Accuweathera Alan Reppert naglašava da bi ovogodišnje ljeto na području južnog Balkana moglo biti najtoplije u zadnjih nekoliko godina.

Drugi dio ljeta bi mogao biti obilježen jakom sušom u Srbiji i na jugu Rumunjske. Vrućina i suša bi mogli na jugu Italije, u Grčkoj i na jugu Balkana prouzročiti nestašicu vode, loše prinose poljoprivrednih kultura te izazvati požare.

Španjolska i Portugal mogu očekivati temperaturno i oborinski prosječno ljeto. Vrućine bi ovog ljeta trebale uglavnom zaobići Veliku Britaniju i Irsku, a kiša će na otočju biti česta.

Fronte i ciklone s Atlantika će se ovog ljeta najčešće kretati preko Francuske, srednje Europe te dalje prema sjeveroistoku kontinenta. U tim se krajevima očekuje kišovito ljeto, uz vjerojatne jake grmljavinske oluje. Snažne oluje su osobito izgledne na istoku Francuske, u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj te na zapadu Češke i Poljske.

Kišovito i hladnije ljeto od prosjeka se očekuje i u Skandinaviji.

Ljeto_Evropa_WH.jpg - Čeka nas najtoplije ljeto na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije