Afera u Vatikanu: Neke časne sestre rade u robovskim uvjetima

Radiosarajevo.ba
Afera u Vatikanu: Neke časne sestre rade u robovskim uvjetima
Foto: Pixabay / Časna sestra

U Vatikanu je na svjetlo dana izašla nova afera - mnoge časne sestre  rade u gotovo robovskim uslovima.

Ženski podslitak službenih vatikanskih novina L'Osservatore Romano objavio je članak o  teškom životu časnih sestara  koje služe svećenike, a čiji se rad najčešće plaća samo simbolično.

Riječ je o novom poglavlju globalnog pokreta #MeToo,  koji je krenuo iz filmske industrije a potom zahvatio čitav svijet  - žene su odlučile progovoriti o zlostavljanjima u profesionalnom i društvenom životu.

Jedna od sugovornica u članku čije je ime promijenjeno radi njene sigurnosti, kaže kako neke časne sestre ustaju u zoru kako bi stigle pripremiti doručak za svećenstvo, a na počinak odlaze tek kad završe sve kućne poslove i posluža večeru.  Kaže  kako nemaju radno vrijeme, nisu adekvatno plaćene  i sve to izaziva nezadovoljstvo. 

Njena kolegica je dodala da se često znanja i vještine časnih sestara potpuno ignoriraju i po automatizmu im se dodjeljuju kućni ili fizički poslovi: "Upoznala sam  seste s doktoratom iz teologije koje su raspoređene da kuhaju ili peru. Iza svega toga stoji nažalost još uvijek poimanje da su žene manje vrijedne od muškaraca, a posebno da svećenik u Crkvi vrijedi sve a redovnica ništa",  izjavila je sestra Paola.

Papa Franjo zalaže se za bolji položaj žena u katoličkoj crkvi, no još dugo neće biti moguće da žena postane svećenica. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije