Skandal u Vatikanu: U crkvenim nekretninama i bordeli i saloni za masažu

Radiosarajevo.ba
Skandal u Vatikanu: U crkvenim nekretninama i bordeli i saloni za masažu

Nekretnine u vlasništvu Vatikana u Rimu služe kao saune i saloni za masaža u kojima svećenici plaćaju za seksualne usluge, stoji u jednom od niza izvještaja koja su u javnost procurila nakon najnovije afere „Vatileaks“.

Navodi se i kako su vrijedne nekretnine koje se nalaze u središtu Rima iznajmljene po cijenama daleko ispod tržišne vrijednosti kako bi se vratile usluge onima od kojih su ih određeni dužnosnici Vatikana očito trebali, piše Independent.

Među nekretninama koje se spominju u dokumentu koje je u javnost plasirao neko iz Vatikana su i neke u blizini talijanskog parlamenta te solarij kod Piazze Barberini.

Posebno je izdvojen jedan dio vatikanske organizacije - Kongregacija za nauk vjere. Ona upravlja sa stotinama nekretnina u središtu Rima koje su vrijedne stotine miliona eura.

Prije dvije godine javnost je doznala i da je Vatikan kupio 45 miliona KM vrijedan stambeni blok u Rimu u kojem je bila smještena i „najveća gay sauna u Europi“. Iza ove vatikanske investicije stajao je kardinal Tarcisio Bertone.

Taj isti kardinal, kako se ispostavilo u „Vatileaksu“ koristio je 200 hiljada eura od donacija za bolesne kako bi obnovio svoj penthouse.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije