Dobri papa Franjo: Lider, sluga, superstar koji nam je u amanet ostavio najteži zadatak

Radiosarajevo.ba
Dobri papa Franjo: Lider, sluga, superstar koji nam je u amanet ostavio najteži zadatak
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Nikada više rata! Stvarati mir, svojevrsno je umijeće. Blaženi su oni koji siju mir. Njegujte praštanje, dijalog i zajedništvo. Gradite mostove umjesto zidova, gradite mir! 

Ovo su ključne poruke koje je papa Franjo, na svom subotnjem  pastoralnom i državničkom pohodu Bosni i Hercegovini prenio građanima i vjernicima. 

Datum njegove posjete, 6. juni 2015, pamtit će se kao dan kada je duh zajedništva i dobrote nadvladao isforsiranu retoriku podjele, granice u glavama, strah od drugih. 

Papa se u svojim riječima, koje nije štedio prilikom jednodnevne posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obraćao svima, šireći vjeru i nadu da je mir jedina opcija.   

Bio je ovo dan i kada  je Sarajevo pokazalo sav svoj kosmopolitizam, sve ono zbog čega ga zovu Evropskim Jeruzalemom, kako je papa nekoliko puta naglasio. 

Nije slučajno da je izabrao baš Bosnu i Hercegovinu - ovaj državnik i mudri čovjek zna da je zemlja u obliku srca, u srcu Balkana, amalgam koji spaja Istok i Zapad, da su u njoj nastali i opstali najdivniji primjera suživota, ali i okrutnosti i  traume koje ispaštamo iz generacije u generaciju. 

Predsjedništvo - Političari

Papa se poklonio državnoj zastavi Bosne i Hercegovine, jedinoj, plavo-žutoj,  i svo vrijeme isticao da jedino zajedništvo ove države i svih njenih naroda i građana može donijeti sreću i blagostanje.  

"BiH je dio Evrope i njena povijest dio je evropske, ali i opomena kako moramo graditi stabilnost na ovom prostoru. U ovoj zemlji, mir i sloga Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i drugih ima značaj koji je veći od BiH. To je poruka za cijeli svijet kako je suživot svih itekako moguć, kako i najdublje rane mogu zarasti. 


Koševo - narod

Hiljadama okupljenim na stadionu Koševo propovijedao je o poraznosti rata i sve pozvao da u sebi pronađu ono zrno mira koje svi nosimo: 

"Postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati ovu klimu, posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama, te oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Ali rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima; podrazumijeva prisilno napuštanje domova; podrazumijeva razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte; podrazumijeva iznad svega tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje: kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol! Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božijega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata" - odzvanjale su riječi prepunim stadionom.  

Katedrala - bogoslužne osobe

Utješio je mučenike - bogoslužne osobe koje su mu svjedočile o patnjama i iskušenjima kroz koja su prolazili tokom posljednjeg rata u BiH. Oni su oprostili su svojim mučiteljima, a papa im se poklonio rekavši kako je praštanje najuzvišeniji čin, ali da se iskušenja i patnje ne smiju zaboraviti - ne zato da bismo se svetili, već da bismo na njima gradili mir. 

"Nekoliko riječi ostalo mi je u srcu, a jedna od njih je oprost. Čovjek koji se posvetio Gospodinu, a ne zna oprostiti, ničemu ne služi (...) A oprostiti mučiteljima, to je jako teško", rekao je papa u Katedrali Srca Isusova, blagosiljajući bogoslužno i svešteno osoblje. 

Multireligijski susret

Izrekao je možda najljepšu univerzalnu molitvu na svijetu - ekumensku molitvu za Bosnu i Hercegovinu koja je namijenjena vjernicima četiri ovdje najprisutnije vjere: islamskoj, katoličkoj, pravoslavnoj i židovskoj. 

"Mi potomci Abrahamove vjere u jedinoga Boga, židovi, kršćani i muslimani, ponizno stojimo pred Tobom, i s pouzdanjem Te molimo za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Za muškarce i žene, vjernike različitih vjera, naroda i kultura, da uzmognu živjeti u miru i skladu", rekao je papa Franjo, na susretu sa predstavnicima raznih konfesija u BiH. 

Za kraj - susret s mladima

Mlade ljude, njih nekoliko hiljada koji su cijelu proteklu noć za njega bdjeli, podučio je da mediji i nova tehnologija mogu biti štetni koliko i korisni, te da ih moraju znati koristiti za dobro. Apelirao je na njih da ne treba razmišljati u kategorijama 'mi' i 'oni', već 'mi'. Nazvavši ih prvim proljetnim cvijećem poslijeraća, papa je ove pripadnike posljeratne generacije pozvao da se okrenu budućnosti, da grade mostove, bratstvo i jedinakost. 

Lider, sluga, superstar

Karizma koju ima Isusovac iz Argentine, Jorge Mario Bergoglio, nekadašnji nadbiskup Buenos Airesa, 266. Petrov nasljednik - papa katoličke Crkve, već sada ima historijski značaj. Poznat kao papa obespravljenih i potlačenih, svakim svojim gestom zalaže se za pravednije društvo. 

6. juna u glavnom gradu Bosne i Hercegovine rukovao se sa stotinama mladih, starih, bolesnih, kršio protokol nekoliko puta, nalagao da se uspori papamobil kako bi mogao da se pozdravi sa ljudima, odlagao na stranu unaprijed napisane govore i nastavljao da se obraća iz srca, jednostavnim, prisnim tonom i rečenicama koje ne možete smatrati floskulama. 

Uprkos strogim mjerama osiguranja, koje su dio međunarodnog papinskog protokola i jednake su za sve zemlje, građani su pronašli način da iskažu svoje poštovanje prema Franji - zaštitniku potlačenih, obespravljenih i siromašnih. Građani Sarajeva hodočasnike su dočekali sa poslovičnim gostoprimstvom, a na ulicama su visokog gosta pozdravljali mahanjem klicanjem, skandiranjem. Kao što smo nekada dočekivali Bona Voxa, Billa Clintona, Angelinu Joilie ili vatikanskog prethodnika Ivana Pavla. Dobri papa Franjo u srcima Sarajlija Papa je superstar.    

I nakon uzbudljivih jedanaest sati, vrelog junskog dana, nastavio je da nam maše iza malog prozora aviona AlItalie, sve dok se ovaj nije odvojio od bosanskog tla. 

Ostavivši nam u amanet da njegove jednostavne a tako snažne riječi provedemo u djelo: "Mir vama - gradite mir, dijalog, poštovanje i zajedništvo". 

Kad osvane nedjelja 7. juni, hoćemo li i dalje misliti na to? 

Možda se istina krije u rečenici koju je danas, nakon prisustva misnom slavlju na Koševu izrekao jedan drugi superstar - Halid Bešlić:  

"Narod će prihvatiti poruku mira, ali s političarima je problem".  

Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije