Pokrenuta nova inicijativa ICMP-a za pronalaženje skrivenih grobnica

Radiosarajevo.ba
Pokrenuta nova inicijativa ICMP-a za pronalaženje skrivenih grobnica
Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) je, u saradnji s Komisijom za nestala lica Vlade Republike Srbije, u Srbiji pokrenula online aplikaciju "Prijava lokacije" s ciljem pružanja pomoći u pronalaženju skrivenih grobnica.

"Prijava lokacije" je aplikacija globalnog karaktera, ali je u početku aktivirana u zemljama zapadnog Balkana kao podrška pronalaženju preostalih 12.000 nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Premda je 70 posto od 40.000 nestalih u regionu po završetku sukoba pronađeno, suštinski je važno da se nastavi s naporima u cilju rješavanja prostalih slučajeva.

"Prijava lokacije" je aplikacija jednostavna za korištenje, a može joj se pristupiti putem ICMP-ovog Centra za upit. Podaci se mogu unijeti anonimno ili sa kontakt podacima.

Na današnjoj pres-konferenciji šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday iskazao je očekivanje da će pokretanje aplikacije rezultirati novim informacijama koje će pomoći lociranju mogućih masovnih i skrivenih grobnica te da će pomoći Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije u naporima koje ulaže u pronalaženju nestalih.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović istakao je da je ICMP postigao izvanredne rezultate u rješavanju problematike nestalih lica u cijelom regionu kroz proces identifikacije žrtava oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, i to uvođenjem, razvijanjem i centralizacijom kapaciteta za primjenu metoda analize DNK.

Poručio je da se zalažu za nastavak saradnje sa ICMP-em kako bi bili u mogućnosti da ostvare prava porodica, a to je da saznaju sudbinu svojih najmilijih, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju pripadnost.

"Prijava lokacije" je aplikacija u okviru Centra za upite (CZU), koji je dio ICMP-ovog Sistema za upravljanje podacima za identifikaciju (Identification Data Management System (iDMS), globalnog sistema koji ICMP pruža vladama, porodicama nestalih, tehničkim ekspertima i drugim akterima koji su direktno uključeni u rješavanje pitanja nestalih lica.

Osim ove aplikacije, CZU ima i nekoliko drugih dobro postavljenih funkcija koje su dostupne za javnost.

Funkcija "Prijavi nestalo lice" pruža mogućnost unosa osnovnih biografskih podataka o nestalom licu, ime i prezime, datum i mjesto rođenja, fizički opis, imena članova porodice i okolnosti (ako su poznate) u kojima je nestalo lice posljednji put viđeno.

Funkcija "Upit o nestalim licima" omogućava porodicama nestalih da prate ICMP-ov rad na identifikaciji putem tehnike poređenja profila DNK, saopćeno je iz ICMP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije