Pogledajte dramatične poruke iz Novog Pazara: Spasite nas, Meho napolje…

Radiosarajevo.ba
Pogledajte dramatične poruke iz Novog Pazara: Spasite nas, Meho napolje…
Print Screen / Novi Pazar

Posjeta premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja te zemlje Zlatibora Lončara Novom Pazaru koji je trenutno jedno od najvećih žarišta COVID-19 protekla je u uzvreloj atmosferi, prenose srbijanski mediji. 

Premijerka i Lončar su razgovarali sa direktorom bolnice Mehom Mahmutovićem, nakon čega su se obratili građanima, a tokom obraćanja iz mase su dobacivali i zviždali. 

Dramatičnu atmosferu zabilježile su kamere TV Sandžak. 

Dobacivanje iz mase

"Spasite nas! Tjeraj Mehu u pi... materinu, spasite nas. Idi, Meho, kuću". 

"Meho, napolje", uzvikivali su okupljeni građani Novog Pazara. 

Ministar zdravlja Lončar je istakao da u bolnici ima dovoljno i medicinske opreme i zdravstvenih radnika, da se izbore sa rastom pozitivnih na koronavirus. U odgovoru na dobacivanja iz mase, istakao da „ne znaju šta rade“, te da prebacivanjem problema sa zdravstvenog na politički teren neće pomoći u saniranju zdravstvene situacije.

Direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović, inače bivši gradonačelnik Novog Pazara, rekao je da je premijerka uvijek tu kada je teška situacija kao što je sada, te podsjetio da je Pazar prethodnih dana bio u teškoj situaciji, nakon čega su došle kolege iz Kragujevca da pomognu. 

Očekujemo još ljekara, pozvaćemo i mlade da nam se priključe, ljekare i sestre, da pojačamo kadar“, rekao je Mahmutović. 

Brnabić i Lončar rekli su da respiratori u bolnici u Novom Pazaru rade, da je lažna vijest da ne rade, a ministar Lončar je pozvao građane da, ako ne žele da vjeruju njima – da vjeruju u ono što vide, a ne da nasjedaju na lažne vijesti. 

„Respiratori su povezani, rade i liječe ljude. Recite ljudima da su te informacije koje su se pojavile da respiratori ne rade – lažna vijest“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara. 

Lončar je potvrdio da su respiratori u funkciji i da su tri pacijenta priključena, kao i da se kod još pet pacijenata respirator koristi za mjerenje protoka kisika.

 „Sve to može da se provjeri“, rekao je Lončar. 

Lažne vijesti

Odgovarajući na pitanje koja se terapija koristi za liječenje koronavirusa u Novom Pazaru, Lončar je kazao da je ona ista svuda, i u Beogradu i Novom Sadu, Novom Pazaru i da je riječ o terapiji koja se primjenjuje i u Evropi. 

Brnabić je dodala da su oni koji su širili lažne vijesti i paniku otežali rad Opšte bolnice u tom gradu. 

„Postoji jedan krug ljudima kojima je filozofija – što gore, to bolje“, rekla je Brnabić.

Ona je da povike nezadovoljstva uzvratila da se ne plaši zato što je 20 ljudi došlo da vrijeđa.

 „Niti smo se uplašili, niti ćemo se uplašiti, zato što radimo svoj posao“, rekla je Brnabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije