Podignuta optužnica protiv poznatih osoba u Hrvatskoj: Među njima i Tony Cetinski

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv poznatih osoba u Hrvatskoj: Među njima i Tony Cetinski
Facebook / Tony Cetinski

Tačno 13 mjeseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamjenu za neistinit upis cijepljenja protiv COVID-19.

Naime, policija je u saradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o mahinacijama s COVID potvrdama koje su se kupovale za najmanje 195 KM, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (pre)ostalih 224, istraga i dalje provodi.

Među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od jula do oktobra 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv COVID-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu COVID potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sistem Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Niz poznatih osoba nabavio lažne potvrde

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao lične podatke niza osoba željnih potvrde bez da se cijepe. A ujedno joj je prosljeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sistem Ministarstva kao po šemi, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci cijepljeni, a koji su temeljem toga zatim neosnovano tražili EU digitalne COVID potvrde.

Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a

Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale djelo te će se najvjerovatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Spomenuta medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mjesto rada, a kad je izbila afera niz poznatih imena koji su, na ovaj ili onaj način nabavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, pjevač Tony Cetinski, poznata sopranistica Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih firmi, TV voditeljica i njen suprug, brojni privatni poduzetnici, jedan bivši sudionik Big Brothera te brojni sadašnji i bivši sportaši, turistički vodiči, veterinari, stomatolozi, taksisti... a lažno su se cijepile i čitave porodice.

Istražitelji sumnjaju da je medicinska sestra sa 11 posrednika zaradila preko 54.5 hiljade maraka i 9.2 hiljade maraka koje su međusobno podijelili. U svoju odbranu svojedobno je P.R. kazala da osobe koje je upisivala u sistem nije poznavala već su joj dolazili samo posrednici koji bi joj donosili liste s podacima i novac. A sve je navodno počelo kad joj je došao jedan poznanik koji je poželio biti upisan bez cijepljenja pa se glas brzo pročuo i medicinska sestra je oformila pravu malu manufakturu potvrda.

Opasna bolest širi se u bh. susjedstvu kao nikada u posljednjih 30 godina: Dosad više od 534 prijava

Opasna bolest širi se u bh. susjedstvu kao nikada u posljednjih 30 godina: Dosad više od 534 prijava

Lažne podatke ubacivala na bolovanju

Jutarnji list je već pisao da je pretragom fajlova informatičkog sistema o evidenciji osoba cijepljenih od COVID-19 otkriveno da je spomenuta medicinska sestra od 17. maja do 15. novembra 2021., kada je prvi puta bila uhapšena zbog krivotvorenja podataka o cijepljenju, unijela u sistem da je cijepila ukupno 3531 osobu. Zanimljivo je da je od 5. jula te godine P.R. bila na bolovanju pa je veći dio ovih podataka o cijepljenju unosila 'radeći od kuće'.

Zanimljivo je da je policija detaljno češljala mobitele osumnjičenih te su pronašli i WhatsApp grupu 'Excelente ekipa' u kojoj se, između ostalog, dogovaralo i lažno cijepljene, piše Jutarnji.

"Planira li se neko cijepiti?" pitala je administratorica grupe, inače konobarica u narodnjačkom klubu. "Tomo mi je rekao da vas pitam da pošaljete svoje zdravstvene knjižice i da svako pokrije po 100 eura (195 KM) troškova za doktoricu P. Do kraja sedmice onda donesite parice da skupimo u kovertu i damo P.", pisala je administratorica grupe referirajući se na P.R.

Inače, u jednoj od poruka koje su izvukli istražitelji, vlasnik narodnjačkog kluba zatražio je da "svako pokrije troškove u iznosu od 100 eura za P. da se to riješi", nakon čega će svi na kolektivni godišnji odmor. Među kupcima tih potvrda su bili i stranci s privremenim boravkom u Hrvatskoj, te državljani Srbije, BiH, Kosova, Francuske...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije