Plenković nakon zahtjeva: Ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama

5
Radiosarajevo.ba
Plenković nakon zahtjeva: Ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama
FOTO: Screenshot / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je razgovarao sa generalima, zbog zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene zbog Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

On se sastao sa generalima koji su učestvovali u akciji Bljesak.

"Mi smo danas održali sastanak s ratnim zapovjednicima koji su branili i oslobodili Hrvatsku i u Bljesku i Oluji. Cilj je bio da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice i da direktno dobiju informaciju o čemu je riječ. Ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama, one ne postoje.

Riječ je o žrtvama iz Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice. Vlada će u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla, o tome će nas izvijestiti ministarstvo pravosuđa i onda ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštititi hrvatske nacionalne interese i vodit ćemo računa o dignitetu generala. Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala", kazao je Plenković i dodao kako je sastanak protekao vrlo dobro, piše Jutarnji.hr.

Nakon Plenkovića riječ je dobio general i predsjednik Hrvatskog generalskog vijeća Pavao Miljavac.

"Nakon ovako detaljnog obrazloženja premijera, došli smo do zaključka da slučaj treba preuzeti ministarstvo pravosuđa. Prihvatljiva nam je ta varijanta i svi smo se složili. Postoji varijanta A, a to je da jednostavno odbijemo, a mi bismo time bili blokirani da se ne mičemo za života iz Hrvatske.

Znamo što i kako smo radili, ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi granatiranja civilnih ciljeva, ili da se radi ratni zločin. A u ratu se gine...", kazao je i dodao kako je nakon analize i prijedloga Vlade ipak odlučeno da je B varijanta prihvatljivija.

Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje, glasila je Plenkovićeva vrlo jasna poruka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije