Hrvatska / Plenković: Izgradnja Pelješkog mosta jedan od strateških europskih projekata

18. 01. 2018. u 11:48:00 AA

Shares: 0

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na najvažnije aktualnosti i pritom istaknuo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske kao i odabir izvođača radova na Pelješkom mostu.

Važnom je ocijenio odluku Hrvatskih cesta (HC) o izboru izvođača radova na Pelješkom mostu, za koji je izabran kineski konzorcij, te poručio kako je to jedan od strateških europskih projekata s rokom izvedbe od 36 mjeseci u kojega će kao podizvođači moći biti uključene i hrvatske građevinske tvrtke.

Osvrnuo se na podizanje rejtinga za Republiku Hrvatsku od agencije Fitch na razinu BB+, što je jedna stepenica ispod investicijskog rejtinga, i to sa stabilnim izgledima.

"Ta poruka je ohrabrujuća, vjerujem da će i druge rejting agencije na jednak način valorizirati sva postignuća Vlade. To je, prije svega, jedna odgovorna politika vođenja javnih finansija i uopće fiskalna konsolidacija s rezultatima o kojima smo govorili, dakle  sa suficitom opće države, ali i s kontinuiranom politikom smanjenja javnoga duga", kazao je Plenković.

Poručio je kako je cilj Hrvatsku vratiti na razinu investicijskog rejtinga, što bi bilo posebno važno za građane, ocijenio je, jer bi za posljedicu imalo smanjenje kamata na međunarodnim tržištima kao i smanjenje kamata za građane u hrvatskim bankama.

Sve o Pelješkom mostu pročitajte u infografici.

 

NEMA KOMENTARA