Čović se sastao s Plenkovićem u Splitu: Hrvatska je naš veliki brat

Radiosarajevo.ba
Čović se sastao s Plenkovićem u Splitu: Hrvatska je naš veliki brat
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se danas u Splitu sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, gdje su obilježili 28. godišnjicu HDZ-a u Splitu i položili vijence na spomenik, Franji Tuđmanu.

Također, dvojnica političkih lidera razgovarala su o brojnim temama i odnosima dviju država, posebno u svjetlu predstojećih Općih izbora u BiH, prenosi Index.

"Meni je drago da mi imamo prijatelje i među Bošnjacima i među Srbima, a najznačajnije od svega u Bosni i Hercegovini je snažno okupiti i organizirati jedinstven hrvatski narod. Zbog toga smo i organizirali Hrvatski narodni sabor u BiH koji je pružio ruku svim političkim strankama hrvatskog naroda u BiH, a ima ih više od 20 da upravo pošaljemo poruku i onim međunarodnim predstavnicima koji još uvijek nam pokušavaju pomoći da izgradimo jedno moderno društvo, ali prije svega partnerskim narodima u BiH da se bez hrvatskog naroda neće moći graditi budućnost BiH", kazao je Čović u Splitu.

On je kazao i kako je Hrvatima potrebna ustavna jednakopravnost i legitimno predstavljanje, kao i to u Hrvatskoj uvijek imaju velikog brata, što je snažna poruka svima ostalim.

Premijer Hrvatske govorio je i o onima koji imaju dvojno državljanstvo.

"Svi vi koji imate uvjete i dvojno državljanstvo, učestvujte na izborima u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Pomozite legitimnom predstavljanju hrvatskoga naroda u institucijama Bosne i Hercegovine", kazao je premijer Plenković i dobio gromoglasan aplauz od prisutnih.

On je naveo da je "sudbina hrvatskoga naroda u BiH jedno od ključnih strateških pitanja za hrvatsku državu".

"Za našu politiku, za naše vrijednosti, za naše temlje. Ovi izbori mogu biti izrazito važni za dugoročni položaj, ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH. Zato ćemo kao sestrinska stranka dati poseban akcenat na angažman da se veliki broj naših ljudi angažira, glasa i pomogne izbornom uspjehu HDZ-a BiH i hrvatskih stranaka na izborima u jesen ove godine", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije