Izetbegović: Kolindu sam pitao za granicu, Buško jezero, Pelješki most...

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Kolindu sam pitao za granicu, Buško jezero, Pelješki most...
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, susreo se danas u Sarajevu s predsjednicom Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović.

Novinarima je Izetbegović rekao da je insistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara decenijama.

"Danas sam insistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćen državi BiH i firmama", kazao je Izetbegović.

Govorilo se i o odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi, a kao primjer naveo je ugovor koji je nedavno Hrvatska potpisala s bh. entitetom Republikom Srpskom o rafineriji u Bosanskom Brodu.

"Dakle, danas sam insistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Evropska unija. Jedna od tih institucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama", potcrtao je Izetbegović.

Izetbegović je otkrio kako je Predsjedništvo BiH na susretu saGrabar-Kitarović imalo jedan otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije "okolišalo i zaobilazilo probleme".

Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

"Hrvatskoj je kroz pismo od 29. septembra, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Evropske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili poznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantuje naše pravo", naveo je Izetbegović.

Razgovaralo se i o sigurnosti. Izetbegović je zaključio kako je potrebno razmjenjivati precizne informacije, jer u suprotnom ocjene o hiljadama terorista obeshrabruju turiste, obeshrabruju investicije, obeshrabruju one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU.

Grabar-Kitarović je tokom današnje posjete BiH istakla kako je Hrvatska zabrinuta, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se BiH ne pretvori u Mostar.

"Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutrašnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona", kazao je Izetbegović.

Na kraju svoga obraćanja medijima, Izetbegović je istakao kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako da će doći do rotacije i komandu nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije