Plenković: Hrvatska zagovara da se BiH što prije dodijeli kandidatski status za EU

1
Radiosarajevo.ba
Plenković: Hrvatska zagovara da se BiH što prije dodijeli kandidatski status za EU
Foto: EPA - EFE / Andrej Plenković

Hrvatska zagovara da Evropska unija kandidacijski status Bosni i Hercegovini da "što prije, po mogućnosti već sad u decembru", rekao je u Tirani premijer Hrvatske Andrej Plenković, dodavši kako se Srbija "jako slabo" usaglašava s evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom

Plenković boravi u albanskoj prijestolnici na summitu država Evropske unije i zapadnog Balkana, a u izjavi novinarima rekao je da će teme tog skupa biti jačanje saradnje dviju strana, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju roaminga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, piše Hina.

Premijer je rekao da je hrvatski stav o BiH "jasan" te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH "što prije, po mogućnosti već sada u prosincu". To će ovisiti o stjecanju uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u toj zemlji, kazao je Plenković. 

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Plenković u Berlinu ponovo kritikovao Komšića: "Predstavlja Hrvate, a vodi politiku protiv Hrvatske"

Plenković u Berlinu ponovo kritikovao Komšića: "Predstavlja Hrvate, a vodi politiku protiv Hrvatske"

Na tome se radi, no "nije jednostavno" jer su rokovi od održavanja izbora početkom oktobra do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratke, rekao je. Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u izborni zakon, "nakon što su propale sve druge mogućnosti", tamo u "potpunosti primirio situaciju", naglasio je premijer. 

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU moraju uskladiti s evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što "većina regije to radi", a Srbija to čini "jako slabo" kad je riječ o paketima sankcija Rusiji. "Mi smo ih pozvali da se usklade što prije", zaključio je premijer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije