Andrej Plenković primio španskog kralja Filipa VI.

2
AA
Andrej Plenković primio španskog kralja Filipa VI.
FOTO: AA / Andrej Plenković i Filip VI.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković susreo se danas s kraljem Španije Filipom VI. koji zajedno s kraljicom Leticijom boravi u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Plenković je izrazio dobrodošlicu te zadovoljstvo prvom službenom posjetom španskog kraljevskog para Hrvatskoj. Istaknuo je da je posjeta zalog daljnjem jačanju bilateralnih odnosa na svim razinama, s naglaskom na kulturnu, obrazovnu i naučnu razmjenu, saopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Posebnu priliku za daljnju saradnju pruža i skoro špansko predsjedanje Vijećem Europske unije, saradnja u sklopu platforme EUMED te Unije za Mediteran, navodi se.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Španski kralj Filip VI. stigao u prvu službenu posjetu Hrvatskoj

Španski kralj Filip VI. stigao u prvu službenu posjetu Hrvatskoj

Plenković je istaknuo da su danas potpisani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske i Ministarstva nauke i inovacija Španije o saradnji na izradi Programa DONES kojim se predviđa partnerstvo Hrvatske i Španije u istraživanju fuzije.

Projekti poput ovog prilika su za daljnju saradnju hrvatskih i španskih firmi u visokotehnološkoj i naučnoj sferi te predstavljaju unaprjeđenje ekonomskih odnosa, saopćeno je.

Premijer Plenković izvijestio je o skorom ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje te se zahvalio na podršci Španije. Izražena je obostrana želja za daljnjim jačanjem ekonomskih odnosa.

Plenković i kralj Filip VI. razgovarali su i o aktualnim izazovima poput energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu te migrantskoj politici, koje zahtijevaju jedinstven europski odgovor. Razmijenjena su mišljenja i o ulozi Europske unije u Latinskoj Americi te zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije