Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

1
Radiosarajevo.ba
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Olivér Várhelyi

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU - Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u razgovoru za RTRS.

On je rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

"Što se tiče 14 ključnih prioriteta oni ostaju na snazi, direktno su povezani sa narednom fazom procesa pristupanja, a to je otvaranje pregovora. Sa kandidatskim statusom mi se nadamo da će doći do formiranja jednog novog političkog zamaha koji će osigurati realizaciju najprioritetnijih reformi. Ukoliko postoji politička volja onda možemo ubrzati realizaciju 14 ključnih prioriteta", kazao je Varhelyi.

Posjeta u ključnom trenutku za put BiH ka EU: Olivér Várhelyi danas stiže u Sarajevo

Posjeta u ključnom trenutku za put BiH ka EU: Olivér Várhelyi danas stiže u Sarajevo

Varhelyi je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelyi je istakao i da zvaničnici entiteta RS podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

"Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU", istakao je on.

Varhelyi je dodao da on i predsjednik eniteta RS Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije