Plenković Hrvatima čestitao Novu godinu: "Od ponoći smo ravnopravni s 420 miliona Europljana"

5
Hina
Plenković Hrvatima čestitao Novu godinu: "Od ponoći smo ravnopravni s 420 miliona Europljana"
Foto: EPA - EFE / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je u novogodišnjoj čestitki da će vlada kao i dosad biti spremna na sve izazove te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku i razvoju, a istaknuo je i "da ćemo godinu na izmaku pamtiti i kao godinu u kojoj smo ostvarili strateške ciljeve kojima smo kao narod dugo težili". 

Podsjetio je na mjere koje je vlada u 2022. godini, koja je bila teška i zahtjevna, poduzela kako bi zaštitila građane i gospodarstvo te je istaknuo da Hrvatska večeras ulazi u uski krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, šengenskog prostora i europodručja.

"Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i izvan Hrvatske, dragi sugrađani, 2022. bila je teška i zahtjevna. Malo ko je mogao predvidjeti rat u Europi i brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu. Hrvatska, koja je i sama bila žrtva agresije, od prvog je dana stala uz prijateljski ukrajinski narod", naveo je Plenković podsjetivši da smo se nakon pandemije i potresa morali suočiti s energetskom krizom i rekordnom inflacijom.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Plenković ponovo o BiH: "Ja sam za to da se obnovi povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka"

Plenković ponovo o BiH: "Ja sam za to da se obnovi povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka"

No, istaknuo je, pronašli su rješenje kako bi zaštitili građane i gospodarstvo.

"Kroz tri paketa mjera ublažili smo rast cijena energenata i solidarnim mjerama sačuvali društvenu koheziju. Posebno se brinemo o našim umirovljenicima, osobama s invaliditetom, nezaposlenima i hrvatskim braniteljima te svima koji su najranjiviji. Zahvaljujući mjerama vlade, kao i doprinosu svih zaposlenih i gospodarstvenika, ovu godinu završit ćemo s rastom od oko šest posto. Štoviše, dostigli smo rekordan broj zaposlenih i nikad manju nezaposlenost, uz značajan rast plaća, mirovina i socijalnih naknada", poručio je Plenković.

Predsjednik vlade naglasio je da će godinu na izmaku pamtiti i kao godinu u kojoj su ostvarili strateške ciljeve kojima smo kao narod dugo težili. Otvorili su, podsjetio je, Pelješki most, "svehrvatski projekt ponosa i zajedništva, kojim smo povezali krajnji jug s ostatkom zemlje, a integrirali smo i Baranju u mrežu hrvatskih autocesta".

"Večeras u ponoć Hrvatska će postati članica šengenskog prostora i europodručja. Postajemo ravnopravni s 420 miliona Europljana koji imaju mogućnost slobodnog kretanja preko granica, a uvođenjem eura bit ćemo ekonomski zaštićeniji od budućih kriza. To je, u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, važnije nego ikada", naglasio je Plenković podsjetivši kako prije tri desetljeća Hrvatska nije bila međunarodno priznata, a večeras ulazi u uski krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, šengenskog prostora i europodručja.

Plenković prepričao anegdotu s Dalićem: “Kažem ja Zlatku…”

Plenković prepričao anegdotu s Dalićem: “Kažem ja Zlatku…”

Poručio je da će u godini pred nama prioritet vlade biti ubrzanje obnove potresom pogođenih područja: "Nastavit ćemo poduzimati niz mjera za demografsku revitalizaciju, jer je to pitanje opstojnosti hrvatskog naroda".

"Uložit ćemo dodatne napore u smjeru zelene i digitalne tranzicije jer želimo da Hrvatska bude energetski neovisnija, gospodarski otpornija te klimatski neutralnija sve radi očuvanja našeg okoliša, prirodnih resursa i budućih generacija", dodao je.

"Premda ne znamo koja će nam iznenađenja donijeti nova godina, vlada će kao i dosad biti spremna na sve izazove. Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku i razvoju", istaknuo je predsjednik vlade Andrej Plenković zaželjevši svima sretnu i uspješnu novu godinu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije