Plenković prepričao anegdotu s Dalićem: “Kažem ja Zlatku…”

2
Radiosarajevo.ba
Plenković prepričao anegdotu s Dalićem: “Kažem ja Zlatku…”
Fina / Plenković i Dalić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je utakmicu protiv Brazila te rekao da nakon uspjeha fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu svi na Hrvatsku gledaju kao na nogometnog giganta. 

“Mi kada govorimo s liderima oni gledaju na Hrvatsku kao na nogometnog giganta. Tu uopće nema dileme”, rekao je Plenković novinarima koji su ga nakon druge sjednice Nacionalnog odbora HDZ-a upitali je li jučer u društvu europskih kolega u Alicanteu gledao utakmicu s Brazilom, prenosi Večernji.ba.

Istaknuo je i da je Hrvatska po treći put, od zadnjih šest svjetskih fudbalskih prvenstava, ušla među četiri najbolje ekipe što ih svrstava među zemlje koje nisu nikakvi autsajderi ili srednja liga fudbala nego imaju jedan vrlo ozbiljan kontinuitet.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Pogledajte kako Macron i EU čelnici bodre Plenkovića i Hrvatsku tokom izvođenja penala

Pogledajte kako Macron i EU čelnici bodre Plenkovića i Hrvatsku tokom izvođenja penala

“Tako to gledaju svi”, rekao je Plenković i potvrdio da je u društvu evropskih kolega u Alicanteu gledao utakmicu s Brazilom, pri čemu su, istaknuo je, svi i navijali za Hrvatsku. Dodao je i da se francuski predsjednik Emmanuel Macron nada zajedničkom finalu, kao i na prošlom svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Plenković je kazao i da će sigurno biti dočeka fudbalera te da se jučer čuo s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem i izbornikom Zlatkom Dalićem. Prisjetio se i anegdote s izbornikom Dalićem.

“Kažem ja Zlatku: Ti ne ideš na svjetsko prvenstvo bez da igraš svih sedam utakmica. On kaže: I to većinom 120 minuta.”

Kent prognozirao da će Hrvatska pobijediti Japan i Brazil. Evo kako je prognozirao meč s Argentinom

Kent prognozirao da će Hrvatska pobijediti Japan i Brazil. Evo kako je prognozirao meč s Argentinom

Vezano uz izgradnju stadiona podsjetio je da je donesen novi Zakon o sportu za koji su, rekao je, dobili širok konsenzus svih saveza u Hrvatskoj. Smatra da se u stadione mora ulagati ravnomjerno, a ne samo da se uloži u jedan stadion u Zagrebu.

Premijer je naveo i da će se u to ići kroz koncept “miksanja” u financiranju, gdje će država dati dio sredstava, dio Grad Zagreb, klub, sponzori te će dobiti i sredstva od UEFA-e i i FIFA-e. “Na taj način podići ćemo i sportsku infrastrukturu koja se odnosi na fudbal na razinu koja je primjerenija”, kazao je.

Upitan je li primjereno da ministar prostornoga uređenja, građevine i državne imovine Ivan Paladina ide na Svjetsko prvenstvo u nogometu a ljudi spavaju u kontejnerima, Plenković je odgovorio kako ne vidi problem da je na jedan dan, u petak Paladina u privatnom aranžmanu poveo sina na utakmicu koju će pamtiti svi Hrvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije