Plenković: BiH predstavlja prioritet za Hrvatsku

7
Radiosarajevo.ba
Plenković: BiH predstavlja prioritet za Hrvatsku
Anadolija / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković je potvrdio da podržava dalje proširenje Evropske Unije ka zemljama Zapadnog Balkana ali da Bosna i Hercegovina predstavlja poseban prioritet za Hrvatsku.

“Hrvatska podržava naše susjedne zemlje da idu napred prema EU i učinit ćemo sve da taj proces bude brži i dobro strukturisan. Poseban interes imamo naravno za Bosnu i Hercegovinu, zemlju s kojom Hrvatska graniči, s kojom ima posebne poveznice i prijateljske odnose i pritom vodimo računa o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i na tom tragu želimo pomoći da svi zajedno idu prema Evropskoj uniji”, izjavio je Planković.

Ove navode je Plenkoviće iznio nakon susreta sa predsednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sassoli, piše Radio Slobodna Evropa.

Premijer Republike Hrvatske je u zvaničnoj posjeti Briselu gdje se sastaje sa čelnicima svih institucija sa sedištem u evropskoj prestolnici.

Na sastanku u NATO-u je bilo riječi o jačanju zajedničke sigurnosti kao i jačanju transatlantskih odnosa, te pripremama za samit NATO-a koji se održava ove godine.

Ranije u toku dana, Plenković se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a, Stoltenbergom gde je najavio da će povećati hrvatsko prisustvo u vojnoj NATO misiji na Kosovu, KFOR.

„Mi smo ponosni što smo članica NATO-a i što učestvujemo u misijama NATO-a. Bili smo u Afganistanu i sada smo i na Kosovu gdje ćemo u slijedećim sedmicama i povećati naše prisustvo“, rekao je nakon posjete sjedištu NATO.

Šef severoatlantskog saveza, Jens Stoltenberg se sa svoje strane zahvalio Hrvatskoj kao važnoj članici NATO-a za doprinos koji daje jačanju zajedničke sigurnosti, suočavanju sa zajedničkim izazovima i pretnjama i učešće u misijama NATO od Afganistana do Kosova.

Inače među Plenkovićevim sagovornicima u toku zvanične posjete Briselu biće i predsjednica Evropske Komisije, Ursula von der Leyen kao i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije