Pistorius upozorio Vučića: Nasilje i prijetnje nisu sredstvo političke rasprave, bilo gdje u svijetu

2
Radiosarajevo.ba
Pistorius upozorio Vučića: Nasilje i prijetnje nisu sredstvo političke rasprave, bilo gdje u svijetu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Boris Pistorius

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne u smanjivanju novih napetosti na Balkanu i upozorio ga, kao i druge aktere u regionu, da sukobi nisu put koji vodi u Evropsku uniju.

"Moramo zajedno da spriječimo da dođe do spirale eskalacije, ko god da je vodi. Moramo da učinimo sve da se napetosti ne podgrijavaju. I mora da bude jasno - nasilje i prijetnje nisu sredstvo političke rasprave, bilo gdje u svijetu", rekao je Pistorius u srijedu poslije sastanka s Vučićem u Beogradu.

Prije Beograda, njemački ministar je posjetio Sarajevo i Prištinu.

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

"Nema puta ka Evropskoj uniji preko sukoba u ovom regionu", upozorio je Vučića i druge političare na Zapadnom Balkanu.

Sa Vučićem je, kako je rekao, imao "veoma produktivan i otvoren razgovor". Teme su bile i situacija u Bosni i aktuelne secesionističke tendencije Srba.

Vučić ponovo govorio o BiH: "Srbija neće nikog iznenaditi vojnim potezima"

Vučić ponovo govorio o BiH: "Srbija neće nikog iznenaditi vojnim potezima"

"Pretpostavljamo da Srbija ne podržava bilo kakve napore za odcjepljenje, na primjer u RS, već se zalaže za stabilnost regiona i teritorijalni integritet države (BiH)", rekao je Pistorius.

Vučić je rekao da Srbiju interesuje stabilnost, i pored različitih stavova o Kosovu i u drugim pitanjima.

"Srbija neće nikoga iznenaditi vojnim mjerama", rekao je Vučić dodajući da njegova riječ važi više od bilo kakvog potpisa.

Vučić je istovremeno naglasio da neće dozvoliti da mu se išta nameće, bilo iz Washingtona, Berlina ili Moskve.

Pistorius je prethodno u Sarajevu, takođe u srijedu, rekao da, ako je neophodno, treba pojačati vojno osiguranje mira u Bosni i Hercegovini.

Tokom obilaska misije Eufor Altea, ponovio je odlučnost saveznika da očuvaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"U Srbiji i RS u Bosni i Hercegovini, Rusija stalno nalazi plodno tlo za svoje pokušaje da destabilizuje region i proširi sopstveni uticaj, na primjer kampanjama dezinformacija i medijskim uticajem", upozorio je nemački ministar.

"Tenzije na Zapadnom Balkanu zahtijevaju od nas da nastavimo sa mjerama stabilizacije i, ako je potrebno, da ih pojačamo u konsultaciji sa našim lokalnim partnerima", rekao je Pistorius aludirajući na partnere iz NATO i EU.

U BiH je trenutno tridesetak njemačkih vojnika, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije