Vučić ponovo govorio o BiH: "Srbija neće nikog iznenaditi vojnim potezima"

7
AA
Vučić ponovo govorio o BiH: "Srbija neće nikog iznenaditi vojnim potezima"
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine.

Vučić je u Beogradu danas primio ministra odbrane Savezne Republike Njemačke Borisa Pistoriusa, koji je stigao u službenu posjetu Srbiji.

"Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner. Prema podacima za 2023. godinu, naša ukupna razmjena roba je 9,130 milijardi eura i Nemačka je ubedljivo najvažniji ekonomski partner Srbije", kazao je Vučić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Naglasio je da dodatno žele unaprijediti ekonomske odnose u narednom periodu.

"Za nas je članstvo u Europskoj uniji od velikog značaja. Rekao sam i Pistoriusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta koje bi trebali da dijelimo sa EU, a prije toga sa regionom. Zato smo i preduzeli određene korake, ne samo inicijative 'Otvoreni Balkan' i 'Berlinski proces' već i neke druge", rekao je Vučić.

Istakao je da su na sastanku razgovarali i o pitanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Pored činjenice da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu, saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu već i u cijeloj Evropi i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost. Dao sam riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost", kazao je.

Vučić u bizarnom TV nastupu uživo crtao po ploči i objašnjavao ko sve napada Srbiju

Vučić u bizarnom TV nastupu uživo crtao po ploči i objašnjavao ko sve napada Srbiju

Vučić je naglasio da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini i bh. entitetu Republika Srpska.

"Ponovio sam nešto što vi svi u Srbiji znate, ali mi je drago da ste vi to rekli, iako to nije teritorija naše zemlje i ne bih to rekao da vi to, Borise, niste rekli. Ja sam to ovde hiljadu puta ponovio i svi ovde znaju poziciju Srbije po tom pitanju. Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države, nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine. Mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvijek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum, i stvarno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma kako kome padne na pamet", rekao je predsjednik Srbije.

Na kraju se dotakao i pitanja Kosova, napominjući da je dijalog jedino rješenje.

"Naše pozicije su potpuno različite imajući u vidu da je Njemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike. Mi imamo potpuno drugačiju politiku. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumijemo da je dijalog i jednih i drugih jedino rješenje za izlaz iz krize", kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
FOTO: AA: Aleksandar Vučić

Sastanku predsjednika Srbije i njemačkog ministra odbrane prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije.

Pistorius je u Beograd stigao iz Sarajeva, a prije dva dana boravio je na Kosovu gdje se sastao za tamošnjim zvaničnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije