Aleksandar Vučić najavio: Srbija uskoro predstavlja antidron sistem nabavljen od Rusije

4
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić najavio: Srbija uskoro predstavlja antidron sistem nabavljen od Rusije
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za Dan državnosti Srbije, 15. februara u Nišu, biti predstavljen ruski mobilni antidron sistem za elektronsko ometanje Repelent koji je Srbija uvezla iz te zemlje.

Vučić nije precizirao kada je taj sistem uvezen, osim da je, kako je rekao, u "našim rukama" i da ga je Srbija "odavno platila".

Vučić je 30. januara, obilazeći kasarnu Topčider u Beogradu najavio da je iz budžeta Srbije izdvojen novac za "701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije", kao i da će više od 850 biti nabavljeno narednih godina.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Ponovio je da je Srbija "tenkovska regionalna velesila", kao i da je Srbija "blizu da kompletira treću bateriju raketnog sistema PVO 'FK-3' iz Kine".

Sjedinjene Američke Države saopštile su 11. januara da su Kosovu odobrile kupovinu protivtenkovske rakete Javelin. Vučić je tada izjavio da je za Srbiju ta odluka SAD "veliko razočarenje".

Srbija se ubrzano naoružava, izdvojili stotine miliona eura: Vučić otkrio šta kupuje

Srbija se ubrzano naoružava, izdvojili stotine miliona eura: Vučić otkrio šta kupuje

Srbija se izjašnjava kao vojno neutralna država, a oružje kupuje i na istoku i na zapadu.

Zbog saradnje sa Rusijom i Kinom u oblasti odbrane je, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, više puta kritikovana iz Brisela.

Od Rusije je Srbija intenzivno nabavljala vojnu opremu i naoružanje od 2016. godine.

Međutim, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, nije bilo sklapanja novih ugovora o nabavci naoružanja. Vučić je sredinom septembra 2022. izjavio da dio ranijih isporuka nije stigao zbog rata u Ukrajini.

Među tim ranijim isporukama, tada se spominjao i antidron sistem Repelent.

Rusija je zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja. Srbija odbija da se uskladi sa tim sankcijama.

Obilazeći naoružanje i vojnu opremu u kasarni Topčider u utorak, Vučić je govorio i o novoj inicijativi o vraćanju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Rekao je da je od predstavnika Vojske dobio "uvjerljivu i ubjedljivu argumentaciju" o tome zašto je potrebno obavezni vojni rok, ali da će odluka o tome biti poznata nakon 1. maja.

"Vidjet ćemo da li će to (vojni rok) biti u trajanju od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati", rekao je Vučić.

Inicijativu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u trajanju od četiri mjeseca pokrenuo je 4. januara Generalštab Vojske Srbije.

To je, kako je tada navelo Ministarstvo odbrane, učinjeno "u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unaprjeđenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava".

"Prijedlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbjednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja", saopšteno je početkom godine iz Ministarstva.

Ovo nije prva takva inicijativa otkako je Srbija prije trinaest godina ukinula obavezan vojni rok, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije