Aleksandar Vučić: 'Razoružat ćemo Srbiju, ovo je napad na našu zemlju!'

6
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić: 'Razoružat ćemo Srbiju, ovo je napad na našu zemlju!'
Foto: Ringier / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao vanredno obraćanje povodom masakra u Mladenovcu i najavio poteze prevencije ovakvih tragičnih događaja.

"U narednih šest meseci primit ćemo novih 1.200 policajaca, da roditelji mogu da se osjećaju sigurno i time smanjiti nasilje u školama za oko 80 posto", poručio je Vučić, prenose srbijanski mediji.

"Ovo je napad na cijelu našu zemlju i cijeli narod to osjeća. Da sam pobornik teorije zavere, imao bih šta da kažem, ali nisam i saopštiću mjere koje ćemo preduzeti", rekao je Vučić.

Helez: od svih potencijalnih kandidata, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju pristupanje NATO-u

Helez: od svih potencijalnih kandidata, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju pristupanje NATO-u

Prva mjera, je, kako je kazao, povećanje broja policajaca.

"Po jedan ima da sjedi u svakoj od 330 škola. Za to smo našli i obezbjedili 25 miliona eura", rekao je Vučić.

Vlada će doneti zaključak koliko danas kojim se nalaže MUP-u da pripremi izmjene i dopune Zakona o municiji, kojima će se pooštriti mjere držanja oružja.

"Ima oko 400.000 lica, svi oni će proći rigorozne mjere, razoružaćemo Srbiju. Kazne će biti drastične. Pa da vidimo kako ćete da nabavite oružje. Ni to neće biti dovoljno, pa i za to malo oružja što ostane, biće predviđene šestomjesečne provjere lica, sa ljekarskim, psihijatrijskim, i drugim pregledima, i kada nadležne službe kažu, obavezan test na drogu, najavljen samo 48 sati ranije", najavljuje Vučić.

Vučić je dodao da što manje cijevi ima, to manje opasnosti za djecu i građane Srbije.

"Odmah da MUP izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dvije godine, uključujući i lovačko oružje. Nalaže se MUP-u da sve osobe koje imaju nelegalno oružje narednih mjesec dana predaju to oružje, ili će uslijediti brutalne sankcije i strašne posljedice", kazao je Vučić.

Prvo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon masakra u školi u Beogradu

Prvo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon masakra u školi u Beogradu

Predsjednik Srbije je istakao da se povećavaju kazne za neovlašteno držanje i stavljanje u promet oružja.

"Posebno se povećavaju kazne za nošenje opasnih predmeta, poput noževa, kojim djeca mogu nanijeti teške povrede vršnjacima. O inicijativi za postavljanje metal detektora na vratima - u Ruđeru Boškoviću imate ta vrata, ali nije pomoglo ništa. Ne bi ni pet takvih vrata pomoglo u Ribnikaru", osvrnuo se na dešavanja u beogradskim školama Vučić.

"Mi moramo slobodno da živimo, i da se suprotstavimo ovom zlu. Do ponedjeljka neću odgovarati ovima koji su koristili tragediju za svoje ciljeve, a od ponedjeljka ću odgovarati. Mi moramo da pobijedimo zbog naše djece, djedova, baka i roditelja. Od ponedjeljka i utorka, uz svu tugu i bol, moraćemo da nastavimo da živimo i radimo, ali i sistemski i sistematski da mijenjamo sebe", kaže Aleksandar Vučić.

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Nažalost, u Srbiji se sinoć dogodila još jedna tragedija.

U pucnjavi u Mladenovcu Uroš B. je jučer oko 23 sata ubio osam osoba, a ranio 14.

Više informacija o pucnjavi u Mladenovcu možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije