Prvo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon masakra u školi u Beogradu

17
Radiosarajevo.ba
Prvo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon masakra u školi u Beogradu
Foto: Printscreen / Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obratio se večeras javnosti nakon što je u srijedu, 3. maja, učenik beogradske osnovne škole ubio osam učenika i čuvara jedne od najboljih srbijanskih škola. 

"Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj historiji naše zemlje. Izražavam saučešće porodici braći, sestrama, bakama i dedama ubijene djece kao i porodici ubjenog radnika.

Srbija je ujedinjena u tuzi, tuga je tolika da je ne pamtimo, ali kad smo u tuzi ujednjeni moramo tražiti i sagledati odgovornost svakoga od nas i tražimo rješenja da se ovakvo nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, nikada više ne ponovi", naglasio je Vučić.

Vučić je na početku rekao da se ovo nije dogodilo u historiji Srbije. Izrazio je saučešće porodicama poginule djece i radnika škole. 

"Nisam žurio s izjavama, sagledavamo gdje je sve sistem pogriješio, gdje je odgovornost svakoga od nas. Roditeljima djecu vratiti ne možemo. Dječak, od ovog trenutka se nalazi na posebnom mjestu, bit će smješten u posebnom djelu klinike za psihijatriju. Otac je uhapšen kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, privedena je i majka", rekao je Vučić te dodao: 

"Zbog mnogo laži na društvenim mrežama kao predsjednik Srbije dužan sam govoriti o pravim uzrocima, pravoj odgovornosti. Ovo je jedna od tri najbolje škole. Policijski službenici obavili su posao i prije zločina, bili su i prije nastave tamo. Policajka je pitala ima li što sporno, ne rutinski. Osiguranje u školi je bilo dobro. Čovjek iz osiguranja škole je čak razmjenjivao poruke s dječakom, volio ga je. Bio je dobri duh škole. Ja ne mogu govoriti o imenima, moram čekati tužitelje, takav je zakon".

Zatim je dodao:

"Doći ću i do naše odgovornosti i onoga što moramo poduzeti. Ovo su dobrostojeći roditelji, u svakom smislu uzorni, creme de la creme društva". 

"Otac je napravio jedan prekršaj u životu, dječak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio, ono što ne možete objasniti nikome od onih koji su izgubili svoju djecu. Priča se o vršnjačkom nasilju, da je prijetio bombama, ne izmišljajte ljudi... On je tražio od svojih roditelja i u školi, premještaj u školi, bio je najbolji učenik, a svi su ga izbjegavali, tražio  je premještaj u drugi razred gdje imao trojicu prijatelja. Rekao da se roditelji nisu svađali, i da su samo od njega tražili samo bolje rezultate, a da je imao manje rezultate kad se zaljubio'', rekao je Vučić pa dodao:

"On je čekao dan i pripremao se, bio je tri puta u streljani s ocem, priznao je da mu se dopalo i bio je dobar strijelac''.

"Ovo je suprotno od svih klišeja. Nije se borio za roditelje, nije da nije imao što jesti, imaju u izobilju. Jedna od mojih mjera je... Ne možemo imati policajce u svim školama u Srbiji, ali želim da imamo što više policajaca u školama", istaknuo je predsjednik Srbije.

"Ovo nije pitanje vlasti i opozicije, iako vidim što već rade cijeli dan. Ovo je pitanje hoćemo li biti dovoljno ujedinjeni da sebe promjenimo i da priznamo svoje greške. Da vratimo djecu sportu, da ih odmaknemo od mobitela. Ta djeca ne gledaju televiziju, nitko od njih. Ja imam dječaka od šest godina, ne gledaju televiziju, na internetu su cijeli dan. Nemojte se praviti naivni, nemojte da svi žmirimo i  gledamo kako da za sebe iskoristimo čak i tragediju", rekao je Vučić.

"57 čahura je pronađeno. Otac mu je počasni član jedne streljane, obično gađa u toj streljani na stadionu. Veoma ugledni roditelji", dodao je predsjednik Srbije.

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije