Pogledajte kako je Zukan Helez dočekao njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa

5
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je Zukan Helez dočekao njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Zukan Helez i Boris Pistorius

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius stigao je u utorak, 6. februara, u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Kako je ranije objavilo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Pistorius će se sastati sa ministrom odbrane Zukanom Helezom, te njegovim zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem.

Pistorius je svečano dočekan ispred Doma Oružanih snaga BiH, a zatim će održati radni sastanak, dok su izjave za medije planirane za 13:40 sati.

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

"Naše odnose smo značajno proširili i to uključuje inicijative za sanaciju ali i bilateralni programi koji doprinose tome. Doprinosimo jačanju odgovarajućih kapaciteta, vezano za logistiku, artiljeriju, eliminaciju viška municije ali i pri učenju jezika. Od 2021. do ove godine ćemo ukupno investirati 14 miliona eura (27 miliona KM) iz ovih sredstava u BiH i to su zaista važni signali“, rekao je Pistorius.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je ispred Doma Oružanih snaga BiH, gdje je ministar Helez dočekao kolegu po funkciji iz Njemačke.

Podsjetimo, ovo je još jedna u nizu posjeta visokih međunarodnih zvaničnika Bosni i Hercegovini u proteklim danima.

Pistorius je posljednji put sa nekim od domaćih zvaničnika razgovarao 2023. godine kada se susreo sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

"Njemačka je jedan od ključnih prijatelja Bosne i Hercegovine na spoljno političkom planu. Također, Savezna Republika Njemačka daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu i na tome želim da se zahvalim, kao i na svemu što su dosad uradili za BiH i Oružane snage BiH. Od 2021. do 2025. Njemačka je uložila i uložiće više od 20 miliona KM u Oružane snage Bosne i Hercegovine. Time poboljšavaju smještaj i uslove pripadnika OS i podižu standard i mobilizaciju OS BiH“, rekao je Helez.

EU planira uložiti 6 milijardi eura u BiH i region: Šta je to Plan rasta Zapadnog Balkana?

EU planira uložiti 6 milijardi eura u BiH i region: Šta je to Plan rasta Zapadnog Balkana?

Protekle sedmice u posjeti BiH bio je američki zvaničnik James O'Brien, a nešto ranije ministri Nizozemske i Hrvatske Mark Rutte i Andrej Plenković, koji su u našu zemlju došli zajedno sa predsjednicom Europske komisije Ursulom Von der Leyen.

Dodajmo da će predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar u četvrtak, 8. februara, doći u posjetu Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije