PEN centar BiH daje apsolutnu podršku Andreju Nikolaidisu

1
Fena / Radiosarajevo.ba
PEN centar BiH daje apsolutnu podršku Andreju Nikolaidisu
Foto: Kolaž / Andrej Nikolaidis

PEN centar Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje nedavni izgred u Herceg-Novom kad je ritualno spaljena lutka crnogorsko-bosanskohercegovačkog književnika Andreja Nikolaidisa.

Kako se navodi u saopćenju, tom činu je prisustvovalo i aplaudiralo više stotina ljudi, očito bliskih dijelu crnogorskih i lokalnih vlasti.

"To predstavlja neskrivenu fizičku i svaku drugu prijetnju našem članu Andreju Nikolaidisu, čija je sigurnost ugrožena, te aludira na barbarsko spaljivanje neistomišljenika na lomači u nekim mračnim vremenima.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Pozivamo nadležne organe da reagiraju, a PEN Centar Bosne i Hercegovine, koji će o ovom slučaju obavijestiti i međunarodnu javnost, apsolutno se solidarizira sa Andrejom Nikolaidisom, kojem će u okviru svojih mogućnosti pružiti svaku podršku", saopćeno je iz PEN centra.

Podsjetimo, politički opinion makeri iz sjene za vrhunac karnevalskih svečanosti u Herceg Novom odabrali su spaliti lutku s likom uglednog književnika i kolumnista, oštrog kritičara režima.

Herceg Novi: Lutka koja predstavlja Andreja Nikolaidisa spremna za spaljivanje?

Herceg Novi: Lutka koja predstavlja Andreja Nikolaidisa spremna za spaljivanje?

"Ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stepen netrpeljivosti prema nekome, koji je sulud, da je tamo bio neko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti.

Okupit će se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti živjeti tako kako živim i naravno pisati tako kako pišem", kazao je Nikolaidis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije