Pelješki most: Covid-19 usporio izgradnju, možda ne bude gotov do 31. jula 2021.

Radiosarajevo.ba
Pelješki most: Covid-19 usporio izgradnju, možda ne bude gotov do 31. jula 2021.

Na gradilištu Pelješkog mosta dizalicom je dignut prvi element rasponske konstrukcije i postavljen na stup S5. Na ostalim stupovima postavljaju se elementi čelične konstrukcije, koji će biti potpora za montiranje elemenata rasponske konstrukcije čijih je 29 elemenata već na gradilištu, izvještava HRT.

"Bazni segment" kolničke konstrukcije Pelješkog mosta s obale se čini malen, no dugačak je 10 metara, a širok 23,5. Unatoč težini od 250 tona, hiljadutonska dizalica ga je za nekoliko minuta podigla na stup visok 40 metara.

Prva dva bazna segmenta kolničke konstrukcije postavljena su na treći stup od kraja. Sljedeći bazni segmenti postavit će se na dva središnja stupa. Budući da je između njih plovni koridor, visoki su 55 metara, a potporne skele koje će konstrukcije privremeno držati na toj visini svakim su danom sve veće.

Most bi trebao biti završen do 31. jula sljedeće godine, no s obzirom na to da zbog epidemije izazvane koronavirusom tvornice u Kini neko vrijeme nisu radile, moguće je da će se taj rok produžiti za nekoliko mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije