RH / Brže od očekivanog: Radovi na Pelješkom mostu u punom jeku, dio se radi čak u Kini

02. 12. 2019. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Radovi na Pelješkom mostu u susjednoj Hrvatskoj paralelno se odvijaju na dvije lokacije - na Pelješcu te u tvorničkim pogonima u Kini, gdje se sklapa prvi dio ceste budućeg mosta.

Na Pelješcu je najvidljivije nicanje prvog stupa mosta na poziciji S8, gdje raste impozantna struktura jednog od 13 budućih stupova mosta. No, široj javnosti manje su vidljivi radovi na čeličnoj rasponskoj konstrukciji mosta koja se sklapa u Kini u Nantongu.

Kako piše Hina, kineska kompanija CRBC mora izraditi 30.000 tona tešku rasponsku konstrukciju koja će se u dijelovima na brodovima dopremati na Pelješac.

Prema planu, oko 400 segmenata čelične rasponske konstrukcije dopremit će se iz Kine. Elementi su dugi od 6 do 12 metara, dok je ukupna dužina cijele rasponske konstrukcije 2404 m. Dakle, kao i ukupna dužina mosta.

Radovi na Pelješkom mostu - undefined

Foto: Milan Šabić / Pixsell: Radovi na Pelješkom mostu

Svaki komad širine je 22,5 metra i visine 4,5 metra. Čeličnu rasponsku konstrukciju čini troćelijski sanduk na koji se montira ortotropnska čelična ploča. Ona se najčešće koristi kod mostova velikih raspona kakav je i ovaj Pelješki. Na tu čeličnu ploču se postavlja asfalt.

Prema projekcijama, prvi dijelovi rasponske konstrukcije na gradilište mosta trebali bi početi dolaziti potkraj januara ili početkom februara sljedeće godine.

Na samom gradilištu mosta uznapredovalo je "zidanje" stupa budućeg mosta na poziciji 88. Njegova ukupna visina treba biti 53,35 metara, a dosad je napravljeno oko pola.

Ovaj stup nalazi se na sredini Malostonskog zaljeva i između njega i stupa S7 bit će plovni put za brodove. Stoga je on jedan od četiri stupa koji se gradi na najvećoj naglavnici.

Ona je veličine rukometnog igrališta u koju je izliveno 3200 kubnih metara betona te ugrađeno 1200 tona armature.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA