Hrvatska / Pekari najavljuju veće cijene: "Računamo da će kruh poskupjeti do deset posto"

21. 08. 2021. u 20:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Hrvatskoj se, prema najavama, očekuje posljupljenje hljeba i pekarskih proizvoda početkom septembra.

"Za sada još nismo podizali cijene, ali, bojim se da ćemo morati. Ulje je sa 6,5 kuna poskupjelo na čak 12 do 13 kuna, brašno je poskupjelo za deset posto, kao i sve ostalo. Cijene ćemo nakon isteka zaliha morati povećati za oko deset posto", rekao je je vlasnik pekare u Karlovcu.

Dakle, ulje je sa oko 1,60 KM poskupilo na 3,40 KM, prema ovoj računici.

I vlasnica pekare iz Ogulina također dodaje da će zbog stalnog poskupljenja namirnica, sirovina i električne energije morati korigirati cijene.

"Rast cijena je konstantan, od isporuke do isporuke. Sve je dosta poskupjelo - od masnoća, ulja, brašna, zatim artikli koje koristimo za lisnata tijesta, slastice, struja, sve. Morat ćemo korigirati cijene, ovisno o kojem je artiklu riječ. Računamo da će kruh poskupjeti od pet do deset posto",navela je ogulinska pekarica.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice objašnjava da je cijena pšenice cijelu godinu visoka zbog suše i potražnje iz Kine, piše 24sata.hr.

Za Dnevnik.hr je izjavila da ovakav porast od žetve pa do prije početka septembra ne pamte.

Brašno će, kaže Barišić, za sada u veleprodaji biti oko tri kune (oko 0,80 KM), u maloprodaji 5,5 i šest (oko 1,60 KM), a hljeb je već poskupio.

Očekuje se, međutim, da će poskupjeti još oko deset posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)