Inflacija / Nakon što je poskupjelo ulje: U najavi povećanje cijena brašna u BiH

02. 08. 2021. u 08:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Inflacija je i u proteklih godinu dana jasno vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni Odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode. U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džep građana tek očekuje u talasu novih poskupljenja, prije svega brašna.

Dušan Srdić iz Udruge za zaštitu prava potrošača "Reakcija" Banja Luka navodi:

"Ako posmatramo prosječnu sindikalnu potrošačku korpu i najnižu platu ne možemo reći da plate prate tihi rast cijena, posebno ako sad imamo u najavi poskupljenje brašna, a ulje je samo poskupilo 90 odsto".

Analitičari smatraju da nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu uticati na ublažavanje negativnih efekata inflacije. Jedina efikasna mjera je povećanje plata.

Ekonomista Predrag Duduković smatra da će država jako teško donijeti neke mjere da se inflacija uspori.

"I mislim da neće moći ništa značajno, možda jedino mjere ograničavanja marži na neke proizvode, ali skok cijena i poskupljenja neće se moći zaustaviti", rekao je Duduković.

Istog mišljenja su i poslodavci. Godinama predlažu smanjenje stope doprinosa na plate i olakšice u poreskoj politici, piše BHRT.

Inflaciju će u konačnici najviše osjetiti građani, posebno oni u stanju socijalne potrebe i penzioneri.

Prema mišljenju analitičara, inflacija će na kraju najviše uticati na entitetske budžete jer kompletan rast cijena vodi rastu prihoda u budžet.

Tako, primjera radi, u ovoj godini u RS prihodi su viši od planiranih za 195 miliona u odnosu na prošlu godinu, dok je osjetan i rast indirektnih prihoda, koji su za oko 15 odsto veći nego 2020. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)