Pčelar svjedočio padu aviona: 'Proletio je iznad kuće, i začuo se glasan zvuk. Strašno!'

0
Radiosarajevo.ba
Pčelar svjedočio padu aviona: 'Proletio je iznad kuće, i začuo se glasan zvuk. Strašno!'
Foto: HGSS / Avionska nesreća

'Kolega i ja smo bili u kući, a onda je nešto proletjelo. Ma ni 50 metara iznad kuća', u dahu prepričava pčelar Stjepan Mikić iz Modruša koji je u subotu 20. maja, svjedočio padu malog sportskog aviona Cirrus 20.

Podsjetimo, avion je bio na letu iz Maribora prema Puli. Oko 12.30 sati je nestao s radara na području oko Jezerana, između Otočca i Brinja. Odmah su na područje upućene sve raspoložive snage. Za avionom su tragali članovi iz stanica Gospić, Ogulin, Karlovac i Zagreb. U potragu se uključio i MORH-ov helikopter Black Hawk.

Oko 20.00 sati pronašli su dijelove aviona. Prema neslužbenim informacijama, u avionu je bilo troje ljudi, piše 24sata.hr.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Samo mjesto nesreće se nalazi na nepristupačnom i šumovitom području, a radi se i o minski sumnjivom području.

"Prolomio se jako glasan zvuk. Istrčali smo odmah da vidimo što je bilo. U prvi mah sam mislio da je paraglajder, ali kolega je rekao da ne može biti. Mora biti avion i da se vjerojatno srušio. Nismo vidjeli gdje je pao. Proletio je i onda glasan zvuk. Bilo je jako loše vrijeme, promjenjivo, maglovito i kišno, a poslije sunčano", govori Stjepan.

Kaže kako su tek kasnije saznali što se zaista dogodilo.

Novi detalji o padu aviona u Hrvatskoj: "Teren je težak, moguće je da ima mina"

Novi detalji o padu aviona u Hrvatskoj: "Teren je težak, moguće je da ima mina"

"Ma strašno, vidjeli smo da je manji avion. Događalo se da ovdje padaju avioni, pogotovo tokom rata. No u zadnje vrijeme ne pamtimo ovakav incident. Od subote je sve puno policije i spasioca. Jutros sam nažalost vidio i mrtvačka kola kako su prošla. Ma strašna tragedija", zaključio je Stjepan.

Uviđajem bi se trebalo utvrditi koliko je ljudi bilo u avionu te kako je došlo do pada letjelice koja je krenula iz Maribora prema Puli.

"Kapela je poznata po tome da dugo zadržava snijeg, dio je i minski sumnjiv teren, i nepristupačan je i težak teren. Pristup je moguć dijelom samo pješice, pomoći će i HGSS Ogulin", rekao je za HTV Mladen Žilić iz Područne vatrogasne zajednice Ogulin.

Video razgovora sa Stjepanom Mikićem možete pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije