Novi detalji o padu aviona u Hrvatskoj: "Teren je težak, moguće je da ima mina"

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji o padu aviona u Hrvatskoj: "Teren je težak, moguće je da ima mina"
Foto: HGSS / Tragalo se za srušenim avionom

Počeo je policijski uviđaj i uviđaj Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu na mjestu jučerašnjeg pada aviona Cirrus 20 na Kapeli u Hrvatskoj.

Odlučeno je tako jer je, kako je sinoć Hini rekao glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin, za samu provedbu uviđaja puno bolje da se obavi za danjeg svjetla te je dodao da se "nažalost, stradalima više ionako ne može pomoći".

Petrin je sinoć rekao da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom Cirrusa 20, ali da taj tip zrakoplova spada u kategoriju Cessna, odnosno kategoriju aviona do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

"Istragu avionske nesreće treba provesti i na ovaj način, osim onako kako to radi policija radi utvrđivanja krivnje ili odgovornosti pojedinaca u svrhu njihovog kaznenog progona, zato jer se s tačnim rasvjetljavanjem uzroka nesreće mogu dati sigurnosne preporuke, s ciljem sprječavanja takvih nesreća u budućnosti", rekao je Petrin.

Spašavatelji na tlu pronašli su ostatke aviona i to nešto iza 19.15 na šumovitom predjelu Mali Makovnik na planini Kapela u Ličko-senjskoj županiji.

Za sada nema službene potvrde koliko je osoba bilo u zrakoplovu, te jesu li svi poginuli, ali Hina neslužbeno saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u zrakoplovu bilo troje Nizozemaca, te da su i registracije zrakoplova nizozemske.

Najnovija informacija: Pronađeni ostaci aviona koji je pao u Hrvatskoj

Najnovija informacija: Pronađeni ostaci aviona koji je pao u Hrvatskoj

"Zaprimili smo poziv policije za pomoć pri obavljanju uviđaja na mjestu nesreće u šumskom predjelu Mali Makovnik iznad mjesta Modruš", izjavio je danas za HRT zapovjednik PVZ-a Ogulin Mladen Žilić. 

Potvrdio je da se radi o mjestu na kojemu se "najduže" zadržava zima i kako su uvjeti tamo teški. Teren je teško pristupačan, snijeg se dugo zadržava a ima i minski sumnjivih terena. Ali će im pomoći HGSS iz Ogulina koji je također na terenu, izjavio je Žilić. 

Sve je počelo jučer u 12.30 kad je Hrvatska kontrola zračne plovidbe uočila da je s radara nestao zrakoplov koji je letio iz Maribora prema Puli, te je odmah o njegovom nestanku obaviješten Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite i organizirana je potraga u koju je bilo uključeno 120 osoba na terenu, a prostor Kapele se pretraživao i helikopterom MORH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije