Pacijentu s metastatskim rakom zakazan pregled za april 2023. godine

2
Radiosarajevo.ba
Pacijentu s metastatskim rakom zakazan pregled za april 2023. godine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Više od 1,1 miliona građana Hrvatske trenutno je naručeno na prvi ili kontrolni pregled.

Neki Zagrepčani odgađaju preglede, jer kako kažu - velike su gužve u čekaonicama, dok drugi zaključuju da u zdravstvu i nije tako loša situacija.

Neki od pregleda zbog COVID-a još uvijek zaziru, a neki na njega ne mogu ni doći prije iduće godine, upozoravaju udruge pacijenata.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata naglašava kako svakodnevno stižu pristižu pritužbe pacijenata da ne mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u bolnicama te su prisiljeni obavljati zdravstvene usluge privatno.

Dnevnik Nove TV provjerio je stanje i u najvećoj hrvatskoj bolnici.

Ana Ljubas, pomoćnica direktora za sestrinstvo KBC-a Zagreb pojašnjava da se na endokrini više ne čeka, na UZV dojki je čekanje je smanjeno značajno, skoro trostruko, na operaciju katarakte također trostruko... Ističe da se radi povećano, što se može vidjeti na HZZO-u, veći je broj operacija, kao i broj prvih pregleda i radi se u dvije smjene.

Čekanje na ultrazvuk dojke u Hrvatskoj izgleda ovako: Rijeka - oko mjesec dana, Pula - 293, Našice - 85, Osijek - 224, Šibenik - 150, Split - 395 dana. Sestre milosrdnice - 100 dana, na Rebru 24. U Karlovcu se čeka 285 dana.

Iz bolnica i resornog ministarstva kažu - onkološki pacijenti su prioritet, na listama čekanja manje ih je od dva posto i to za nehitne pretrage. No udrugama se javljaju s drugačijim primjerima, piše Dalmacija danas.

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu navodi da se polako počinju odgađati pregledi i zahvati:

"Javio se neki dan pacijent s metastatskim rakom koji je rekao da su mu zakazali pretragu za travanj 2023. Što je nemoguće."

S listama čekanja vratila se i stara boljka hrvatskog zdravstva - neotkazivanje pregleda na koje građani iz nekog razloga nisu u mogućnosti doći. Iz bolnica apeliraju na sve pacijente koji završe u izolaciji ili samoizolaciji da na vrijeme otkažu svoje zakazane termine. Traje možda minutu, a nekome će doslovno spasiti život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije