Velik korak u borbi protiv bolesti koja pogađa 2,8 miliona ljudi

1
Radiosarajevo.ba
Velik korak u borbi protiv bolesti koja pogađa 2,8 miliona ljudi
Foto: Pexels / Ilustracija

Dugo se sumnjalo da Epstein-Barrov virus (EBV) može izazvati multiplu sklerozu. No, nedavno je u časopisu Science objavljena studija koja je obuhvatila deset miliona vojnog osoblja u SAD te je pokazala da gotovo svakom slučaju multiple skleroze, hronične upalne bolesti centralnog nervnog sistema, prethodi infekcija tim virusom.

Studija harvardskih naučnika izazvala je velik interes u Hrvatskoj kao i širom svijeta, piše Jutarnji.hr.

Kad je otkriven Epstein-Barrov virus?

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

"Epstein-Barrov virus (EBV) otkrilo je troje naučnika, Anthony Epstein i njegovi saradnici u laboratoriju Yvonne Barr i Bert Achong, u 1960-im godinama. Epstein je čuo predavanje tada nepoznatog hirurga D. P. Burkitta koji je opisivao malignu bolest koja je napadala djecu u Ugandi te posumnjao da se radi o virusnoj bolesti. To je bila kontroverzna pomisao za ono vrijeme jer se dotad nije znalo da virusi mogu izazvati maligne bolesti kod ljudi", rekla je dr. Vanda Juranić-Lisnić, docentica na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

"Nakon nekoliko godina neuspjelih pokušaja Epstein je s Yvonne Barr iz uzoraka limfoma koje im je slao Burkitt uspostavio kulturu ljudskih limfomskih stanica u suspenziji. Nazvao ih je Epstein-Barr (EB) stanice, a s Achongom je pomoću elektronskog mikroskopa uočio brojne virione, odnosno virusne čestice.

EBV je tako postao prvi virus otkriven elektronskom mikroskopijom, danas standardnom metodom u virologiji. Posumnjali su da se radi o herpes virusu, a zatim su EB stanice i novootkriveni virus poslali u laboratorij Wernera i Gertrude Henle koji će poslije pokazati da je EBV uzročnik infektivne mononukleoze",  dodala je dr. Juranić Lisnić.

U kakve viruse spada EBV?

"EBV je herpes virus. Za herpese su svi čuli: to je onaj virus koji izaziva neugodne kraste na sluznici usana kod nekih osoba. U ovom slučaju, riječ je o Herpes simplex virusu I. Herpes virusi su izuzetno uspješni virusi. Uspješan virus je onaj koji uspije zaraziti većinu ljudi, a da mnogi toga nisu ni svjesni. Herpesi su u tome majstori. Riječ se o velikim DNK virusima koji su značajan dio svojeg genoma posvetili tome da izbjegnu detekciju i eliminaciju od našeg imunosnog sistema".

Stoga, prvi put kad vas neki herpes zarazi, ostaje vam vjeran do kraja vašeg života.

"Naš imuni sistem može ih otjerati u stanje mirovanja, no oni samo čekaju trenutak da nadzor našeg imunog sistema popusti pa se reaktiviraju. To jako dobro znaju osobe koje žive sa HSV-I virusom i kojima neugodan "herpes" uvijek iskoči na sluznicama nakon razdoblja stresa ili neke druge bolesti", pojasnila je dr. Juranić Lisnić.

Što je pokazala studija u Scienceu?

"Multipla skleroza (MS) je bolest u kojoj dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice na živčanim stanicama. Mijelin je poput izolatora na žici koja provodi električnu energiju, štiti i izolira živčanu stanicu. Kod multiple skleroze naše vlastito tijelo napada mijelin u središnjem živčanom sustavu, mozgu i leđnoj moždini, najčešće pomoću protutijela koja prepoznaju mijelin.

Već je dugo postojala sumnja da su EBV i MS na neki način povezani: većina pacijenata koji boluju od multiple skleroze imala je povećana protivtijela na EBV. Kod mnogih su se simptomi MS-a pojavili nakon infekcije EBV-om, ali kako je MS vrlo rijedak sindrom, bio je potreban velik broj ispitanika da se potvrdi radi li se zaista o utjecaju EBV-a", pojasnila je dr. Juranić Lisnić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije