Svjetski dan multiple skleroze: "Teško je, ali može se"

0
J. Ć.
Svjetski dan multiple skleroze: "Teško je, ali može se"
Pixabay / Ilustracija

Multipla skleroza je hronična, autoimuna bolest središnjeg živčanog sistema.

Uzrokuje oštećenje mijelinske ovojnice te aksona mozga i leđne moždine.

Tok bolesti je u svake osobe različit i nepredvidljiv.

Bolest se najčešće javlja u dobi, između 20.i 45. godine starosti sa tendencijom obolijevanja sve mlađe populacije.

Žene uglavnom obolijevaju češće od muškaraca u omjeru 2:1. U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje.

Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji vida, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole sfinktera.

Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, spazam, kognitivni problemi.

Multipla skleroza - undefined

Foto: Ilustracija: Multipla skleroza

"Teško je, ali može se"

”Teško je, ali može se”. To je slogan pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze.

Je li teže podići tegove od 180kg nego živjeti s multiple sklerozom? Da li je teže vući autobus od skoro 15 tona ili godinama čekati na odgovarajuću terapiju?

Kako bi podigli svjesnost o tome šta znači živjeti s multiple sklerozom, šta znači nemati terapiju nikako ili je imati nedovoljno, koliko je to teško, ali i da se mora, Udruženje osoba s multiple sklerozom Kantona Sarajevo će pokazati na praktičan način, u čemu će im pomoći njegovi ambasadori, bh. strongmeni, Adin Arnaut i Damir Stroil, te rekoderka u dizanju tegova u BiH, Zana Velić Terko.

Osiguranje sredstava za terapiju u okviru budžeta je također teško, ali u Udruženju su sigurni da kao što su oboljeli i njihove porodice naučili živjeti s ovim oboljenjem i biti uspješni u svojim poslovima, tako će uspjeti osigurati i preostala sredstva za sve potrebne terapije i oboljele.

Vuča autobusa od skoro 15 tona, pokušaj obaranja vlastitog i državnog rekorda u dizanju tegova od 200 kg, učešće publike u takmičenju u fizičkim izazovima, predstavljaju samo neka od 1,000 lica ovog oboljenja, koje ima različite simptome koje obuhvaćaju i tijelo i um.

Događaj, koji će se održati u subotu, 29. maja 2021., s početkom u 11.00 sati ispred ulaza u SCC, Vrbanja 1, Sarajevo, se održava u sklopu obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze, bolesti od koje, samo u Kantonu Sarajevo, boluje oko 1.000-1.200 osoba.

Je li multipla skleroza nasljedna bolest?

Iako se multipla skleroza češće javlja u nekim porodicama u kojima postoji član porodice koji je obolio od te bolesti, multipla skleroza ne smatra se nasljednom bolešću.

Istraživanjem genoma nije nađen gen koji bi mogao biti uzrok nastanka multiple skleroze. Bolest se najčešće javlja sporadično, i smatra se da je genetski uzrok vezan uz promjene više gena.

Rizik javljanja bolesti u porodicama gdje jedan član ima multiplu sklerozu iznosi oko 15-20 posto.

U dvojajčanih blizanaca, učestalost pojavljivanja bolesti je tek 2 posto, a u jednojajčana blizanca, dakle u osoba s potpuno identičnom genetskom osnovom koji uz to obično i rastu u jednakoj okolini je samo od 25 do 30 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije