Skup u Sarajevu: Upotreba kanabisa u tretmanu multiple skleroze

J. Ć.
Skup u Sarajevu: Upotreba kanabisa u tretmanu multiple skleroze
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Okrugli sto - Kanabis i liječenje Multiple...

U organizaciji Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo danas je prostorijama hotela Bosmal, održan okrugli sto pod nazivom "Upotreba kanabisa u tretmanu multiple skleroze - istine i zablude".

Motiv za organizaciju pomenutog događaja je da je medijski javni prostor prilično popunjen raznim, ponekad kontradiktornim informacijama na ovu temu, što je prvenstveno kod ljudi oboljelih od multiple skleroze stvorilo određene dileme.

Smatrajući to svojom obavezom, a u cilju kvalitetne informiranosti, prije svega pacijenata, a i šire javnosti upriličen je navedeni sto, na kojem su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, izvršne i zakonodavne vlasti, brojni mediji, a učešće u radu okruglog stola uzeli su i predstavnici i stručnjaci iz oblasti medicinskih i farmakoloških nauka, kao i brojni građani.

Okrugli sto - Kanabis i liječenje Multiple... - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Okrugli sto - Kanabis i liječenje Multiple...

"Mišljenja smo da jedino struka, utemeljena na naučnim dokazima, treba i mora dati adekvatne odgovore na ova pitanja kako bi se u cilju zaštite od svih eventualnih zloupotreba riješile i otklonile sve dileme koje opterećuju ovu temu", kazao je predsjednik Udruženja oboljelih od muliple skleroze KS-a, Gordan Muzurović.

Muzurović je dodao da preparati na bazi kanabisa mogu imati svoju ulogu u određenim stanjima i stadijima navedene bolesti, ali isključivo kao suportna terapija, a ne kao osnovna.

"Naravno, upotreba kanabisa treba biti jasno profilirana i propisana, što podrazumijeva deklaraciju proizvođača koja garantuje kvalitet istog, uz isključivo ljekarski recept, čime ljekar preuzima odgovornost, prilikom preporuke za uzimanje istog i jasno propisanu distribuciju putem institucija koje su registrovane za tu oblast", istaknuo je Muzurović.

Jedna od predavačica današnjeg okruglog stola je i magistrica farmacije Fatima Hadžismajlović koja se ovom problematikom bavi već 15 godina.

Okrugli sto - Kanabis i liječenje Multiple... - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fatima Hadžismajlović

Na pitanje novinara "šta farmacija kaže na upotrebu kanabisa u svrhu liječenja oboljelih od multiple skleroze", Hadžismajlović je odgovorila:

"Kada govorimo o upotrebi medicinskog kanabisa moramo reći dvije stvari - mi ovdje govorimo o upotrebi cannabinoida, cannabis sativa, industrijske konoplje a ne indijske konoplje u tretmanu simptoma različitih bolesti pa tako i multiple skleroze. Mi ovdje ne možemo govoriti o tretmanu bolesti, jer ne postoje naučne studije koje to dokazuju. Dakle, govorimo isključivo o tretmanu simptoma."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije