Naučnici utvrdili ima li dokaza o učinkovitosti medicinskog kanabisa

Radiosarajevo.ba
Naučnici utvrdili ima li dokaza o učinkovitosti medicinskog kanabisa

Naučnici ne raspolažu dovoljno jakim dokazima o tomu da liječenje kanabisom ublažava mentalne poremećaje i bolesti poput anksioznosti, depresije i psihoza, zbog čega bi ga ljekari pacijentima trebali propisivati s velikim oprezom, upozoravaju australski naučnici sa Univerziteta New South Wales u Sydneyu.

Pregledom više naučnih studija u sklopu kojih je analiziran utjecaj ljekovitih kanabinoida (aktivni sastojak marihuane) na šest mentalnih poremećaja, naučnici su ustanovili da "nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili njihovu učinkovitost".

Otkriće je posebno značajno za zemlje poput Sjedinjenih Država, Australije, Britanije i Kanade, gdje je medicinski kanabis dostupan pacijentima, kaže Louisa Degenhardt, stručnjakinja za droge i alkohol na Univerzitetu New South Wales.

Unatoč nedostatku dokaza iz kliničkih ispitivanja, određen broj vojnih veterana i ostalih osoba koje pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anksioznosti kažu da im je kanabis bio iznimno koristan u ublažavanju nekih psihičkih simptoma.

Kanabis se koristi i u liječenju mučnine, epilepsije i traumatskih povreda mozga, no ta stanja nisu bila proučavana u ovoj studiji.

Medicinski kanabinoidi uključuju medicinski kanabis i farmaceutske kanabinoide, kao i njihove sintetičke derivate, THC ili delta-9-tetrahidrokanabinol, glavni psihoaktivni sastojak kanabisa te kanabidiol, ili CBD.

"Kanabinoidi se često propisuju za liječenje različitih poremećaja kada je posrijedi mentalno zdravlje. No kliničari i potrošači moraju biti svjesni toga da se rezultati temelje na lošoj kvaliteti i malome broju dokaza. Također moraju biti svjesni toga da postoji potencijalna opasnost od štetnih posljedica", objasnila je Degenhardt u časopisu The Lancet Psychiatry.

Degenhardt i njene kolege pokušali su sagledati sve dostupne dokaze o svim vrstama medicinskih kanabinoida. Proučili su sve dostupne nacrte raznih studija te su istražili njihov utjecaj na remisiju simptoma depresije, tjeskobe, poremećaja nedostatka pozornosti i hiperaktivnosti (ADHD), Touretteova sindroma, PTSP-a i raznih psihoza.

Analizirali su 83 objavljene i neobjavljene studije u razdoblju između 1980. i 2018. godine koje su uključile oko 3000 ljudi.

Otkrili su da farmaceutski THC, sa ili bez CBD-a, pogoršava psihozu i ne utječe značajno na bilo koji drugi temeljni ishod analiziranih mentalnih bolesti i poremećaja.

Degenhardt je kazala da raspolaže podatkom po kojemu se povećao broj ljudi s prijavljenim nuspojavama, kao i broj onih koji su se odlučili povući iz studije upravo zbog neželjenih nuspojava, prenose mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije