Da bolesnici ne budu i kriminalci: Kada će BiH legalizirati medicinsku marihuanu?

N. K.
Da bolesnici ne budu i kriminalci: Kada će BiH legalizirati medicinsku marihuanu?
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Različiti oblici karcinoma, depresija, multipla skleroza – samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je krajem 2017. godine potvrdila da medicinska marihuana nema štetnih posljedica na zdravlje.

Nakon godina nagađanja o mogućim nuspojavama, WHO je objavio da aktivni kanabinoid CBD u medicinskoj marihuani ne utječe štetno na zdravlje.

Mnoge zemlje u svijetu, kao i u našem okruženju su odobrile legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

No, BiH još uvijek čeka.

Oni koji se zalažu za legalizaciju kažu kako postoji pozitivna klima, ali da taj postupak otežava komplikovana zakonska regulativa.

"U decembru mjesecu 2015. godine Komora magistara farmacije FBiH uputila je inicijativu da se kanabis legalizuje u medicinske svrhe. Međutim, ovaj proces ide veoma sporo iz razloga tog što zahtijeva izmjenu niza zakonskih propisa koji bi omogućili pacijentima iz BiH da nesmetano dođu do preparata na bazi kanabisa", kazala je za Radiosarajevo.ba Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Kako nam je kazala, Ministarstvo civilnih poslova BiH po zaprimanju te inicijative pokrenulo je aktivnost u kojoj je sudjelovalo mnogo stručnjaka iz raznih sfera nauke i medicine koji su uključeni u Radnu grupu koja radi na rješavanju ove problematike.

Ilustracija - undefined

Arhiv / Ilustracija

"Zajednički zaključak ove ekspertske radne grupe jeste da se kanabis registruje kao preparat u liječenju pojedinih bolesti, i da se naša zakonska regulativa uskladi sa zakonskom regulativom zemalja članica EU", dodala je.

Sljedeća instanca koja treba rješavati proces legalizacije kanabisa u našoj zemlji jeste Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Postupak legalizacije kanabisa u medicisnke svrhe je sad trenutno na Ministarstvu sigurnosti BiH koje treba tehnički omogućiti da ono što je bilo u grupi strogo zabranjenih sredstava prebaci u grupu također strogo zabranjenih, ali dozvoljenih sredstava za medicinska ispitivanja i za liječenje u medicini”, navodi za Radiosarajevo.ba predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Prema informacijama kojim raspolaže Komora magistara farmacije FBiH, radna grupa koja radi na izradi zakonske regulative koja se odnosi na legalizaciju kanabisa u medinske svrhe bi još ove godine trebala ponuditi nacrt ovoga zakona - njegova izrada je, naime, pri kraju.

Ako posmatramo regiju, pojedine države iz susjedstva već su legalizovale korištenje kanabisa u medicinske svrhe ili odobrile lijekove na bazi kanabisa.

Slovenija je to učinala 2014., Hrvatska 2015., a Makedonija 2016. godine.

Portal Radiosarajevo.ba je u proteklom periodu sproveo anketu, a pitanje je glasilo: Smatrate li da treba legalizirati upotrebu marihuane u medicisnke svrhe u BiH?

Čak 1437 čitatelja,portala Radiosarajevo.ba, ili više od 75 posto je glasalo da marihuanu TREBA legalizirati u medicinske svrhe, što najbolje oslikava puls bh. društva po pitanju ove problematike.

Anketa o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe u BiH - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Zasigurno, legalizacija kanabisa bi olakšala život mnogima u BiH.

A dok se to ne desi, mnoge osobe u našoj državi su osuđene da se snalaze ilegalno na crnom tržištu i da preparate od kanabisa nabavljaju po cijeni od 200 do 600 eura.

Više o ovoj temi možete čitati OVDJE.

Evropsko tržište kanabisa do 2028. vrijedit će 123 milijarde eura, predviđaju analitičari, što je duplo više od Appleovih lanjskih prihoda u Evropi.

Kako piše The Guardian, svijet pak svjedoči rođenju industrije vrijedne između 500 milijardi i bilion (eng. trillion) dolara. Iako se te brojke mogu činiti previsokima da bi bile istinite, činjenica je da je marihuana završila godinu kao jedna od najperspektivnijih investicija.

Rađanje nove industrije: Evropsko tržište kanabisa vrijedit će 123 milijarde eura

Evropsko tržište kanabisa do 2028. vrijedit će 123 milijarde eura, predviđaju analitičari, što je duplo više od Appleovih lanjskih prihoda u Evropi. Kako piše The Guardian , svijet pak svjedoči rođenju industrije vrijedne između 500 milijardi i bilion (eng. trillion) dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije