Rasprave / Magazinović: Teško oboljele da liječe ljekari, a ne dileri

24. 10. 2019. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović i glumac koji je izliječen uljem kanabisa Irfan Ribić su na današnjem skupu “Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav” poručili da teško oboljele treba da liječe ljekari, a ne dileri.

Magazinović je istakao kako se u proceduri legalizacije kanabisa u medicinske svrhe još čeka odluka Ministarstva zdravstva Republike Srpske.

“Nadležni u Republici Srpskoj nisu protiv inicijative, ali se moraju promijeniti zakonski okviri koji regulišu to pitanje. Postoje dvije mogućnosti, da se izmijene podzakonski akti ili da se izjmijeni postojeći zakon. Budući da oboljeli nemaju vremena da čekaju, bolja bi bila prva opcija”, kazao je Magazinović.

Napomenuo je kako su Adil Osmanović i Dragan Mektić, kao nadležnim na državnom nivou, podržali inicijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

“Na korak smo do toga da ljudi koji se bore za svoje zdravlje mogu to legalno da rade. Teško oboljele treba da liječe ljekari, a ne dileri”, rekao je Magazinović.

Pozvao je sve zdravstvene ustanove da uzmu nalaze Irfana Ribića, da ih uporede s njegovim današnjim zdravstvenim stanjem te da se naposljetku konsoliduju s ljekarima iz razvijenih evropskih zemalja.

“Zahvaljujem se Agenciji za lijekove BiH koja je dala zeleno svjetlo za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Na korak smo od toga da ljudi, koji u borbi za svoje zdravlje postaju kriminalci i krijumčari, konačno počnu da se liječe legalno. Uložićemo napore da i Ministarstvo zdravlja RS promijeni svoj stav i da saglasnost da teško oboljele ne trebaju liječiti dileri nego ljekari i država. Pozivamo ih da uzmu Irfanove nalaze i da objasne naučno kako to da on sada funkcioniše normalno”, rekao je Magazinović na raspravi u Parlamentu.

“Ima primjera gdje ulje kanabisa nije 100 posto efikasno u liječenju, ali oboljelima treba dati šansu da pokušaju”, istakao je Magazinović.

Svoja svjedočenja o liječenju uljem kanabisa dali su i drugi učesnici na današnjem skupu održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

NEMA KOMENTARA