PS / U Predstavničkom domu o liječenju kanabisom: Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav

24. 10. 2019. u 07:52:00 Fena

Shares: 1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i Udruženje KanaBiH, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke i u okviru kampanje zagovaranja legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, organizirat će danas događaj pod nazivom "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav".

Kako ističu organizatori, prvi put će u Parlamentarnoj skupštini BiH svoja svjedočanstva o liječenju iznijeti osobe oboljele od najtežih bolesti koje su, koristeći ulje kanabisa, uspjeli značajno popraviti svoje zdravstveno stanje. Dodaju da je efikasnost liječenja individualna, jer se ne radi o metodu koji preko noći liječi sva stanja, ali da je dovoljno poslušati svjedočanstva onih kojima je značajno poboljšao kvalitet života da se razjasni potreba za legalizacijom upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Irfan Ribić: Moja priča o liječenju multiple skleroze uljem od kanabisa

Različiti oblici karcinoma, depresija, AIDS, multipla skleroza - samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis. Ranije smo pisali kako je Komora magistara farmacije FBiH još u prošloj godini pokrenula inicijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, a ekspertna radna grupa pri Vijeću ministara BiH dala je zeleno svjetlo medicinskoj upotrebi kanabisa.

To će biti prilika da učesnici događaja kroz svjedočanstva podijele i iskustva o tome kako je država od njih napravila kriminalce i krijumčare, te svjedoče o strahovima od toga da budu uhapšeni jer su na ovaj način sebi osigurali zdravstvenu pomoć koju im država nije omogućila i kako boreći se za život riskiraju svoju slobodu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

NEMA KOMENTARA