Sarajevo / 500 oboljelih u KS-u: Od multiple skleroze obolijevaju većinom mladi

09. 10. 2019. u 13:45:00 N. K.

Shares: 200

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo organizovalo je u srijedu "Dan otvorenih vrata", kako bi se porodicama članova tog udruženja približili program i aktivnosti koje provode

"Multipla skleroza (MS) je neizlječivo progresivno oboljenje, koje uzrokuje niz zdravstvenih tegoba, fizičkih i kognitivnih, i u uznapredovaloj fazi bolesti uzrokuje veći stepen invaliditeta, od djelimične do potpune nepokretnosti. Ukupan broj članova je oko 500, sa stalnim porastom broja oboljelih.", kazao je za Radiosarajevo.ba Gordan Muzurović, predsjednik Udruženje oboljelih od multiple skleroze KS.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: "Dan otvorenih vrata" u Udruženju

Prema njegovim riječima, većinom obolijevaju mlađe osobe u dvadesetim godinama i ranije, a žene u odnosu na muškarce obolijevaju tri puta više te su veliki broj članova mlade majke ili očevi čija su djeca u ranom školskom ili predškolskom uzrastu.

"Porodice oboljelih od MS-a, a pogotovo one s djecom predškolskog i školskog uzrasta, suočavaju se s neprestanim poteškoćama i nerazumijevanjem okoline te je cilj ovog projekta pomoći djeci i roditeljima da im se olakša komunikacija i unaprijedi kvalitet života.", dodao je Muzurović.

Kako nam je rekao, za djecu je danas pripremljen muzičko-edukativni program sačinjen od pjesama, kreativnih radionica s inspirativno-edukativnim pozitivnim porukama prilagođenih dječjem uzrastu i mogućnostima.

"U isto vrijeme za roditelje smo organizovali tribinu s dva edukativno-informativna stručna predavanja, na kojoj su prisutni dobili informacije, te su međusobno razmijenili i lična iskustva, kao i dileme.", istakao je Gordan Muzurović.

NEMA KOMENTARA