Udruženje osoba sa multiple sklerozom KS: Teško je obezbijediti budžet, ali se može

0
Radiosarajevo.ba
Udruženje osoba sa multiple sklerozom KS: Teško je obezbijediti budžet, ali se može
Radiosarajevo.ba / Gordan Muzurović

Je li teže podići tegove od 180kg nego živjeti s multiple sklerozom? Da li je teže vući autobus od skoro 15 tona ili godinama čekati na odgovarajuću terapiju?

Kako bi podigli svjesnost o tome šta znači živjeti s multiple sklerozom, šta znači nemati terapiju nikako ili je imati nedovoljno, koliko je to teško, ali i da se mora, Udruženje osoba s multiple sklerozom Kantona Sarajevo će pokazati na praktičan način, u čemu će im pomoći njegovi ambasadori, bh. strongmeni, Adin Arnaut i Damir Stroil, te rekoderka u dizanju tegova u BiH, Zana Velić Terko.

Osiguranje sredstava za terapiju u okviru budžeta je također teško, ali u Udruženju su sigurni da kao što su oboljeli i njihove porodice naučili živjeti s ovim oboljenjem i biti uspješni u svojim poslovima, tako će uspjeti osigurati i preostala sredstva za sve potrebne terapije i oboljele.

Vuča autobusa od skoro 15 tona, pokušaj obaranja vlastitog i državnog rekorda u dizanju tegova od 200 kg, učešće publike u takmičenju u fizičkim izazovima, predstavljaju samo neka od 1,000 lica ovog oboljenja, koje ima različite simptome koje obuhvaćaju i tijelo i um.

Događaj, koji će se održati u subotu, 29. maja 2021., s početkom u 11.00 sati ispred ulaza u SCC, Vrbanja 1, Sarajevo, se održava u sklopu obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze, bolesti od koje, samo u Kantonu Sarajevo, boluje oko 1000-1200 osoba.

Izjave za medije će dati Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja osoba s multiple sklerozom Kantona Sarajevo, Fata Bahtijerević, oboljela od multiple skleroze, te Adin Arnaut, jedini licencirani strongmen sudija u BiH.

Pozivamo sve medije i građane da, uz poštivanje propisanih zdravstveno-higijenskih mjera, dođu i prisustvuju ovom događaju, i tako prošire svoje vidike o ovoj bolesti, ali i zabave se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije