Ovo je oružje kojim je ubica izvršio masakr u Beogradu: 'Obarač može povući dijete od 5 godina...'

Radiosarajevo.ba
Ovo je oružje kojim je ubica izvršio masakr u Beogradu: 'Obarač može povući dijete od 5 godina...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba ispred škole u Beogradu

Učenik sedmog razreda Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru Kosta K. ubio je jučer oko 8.40 sati osmoro školskih drugova i čuvara škole.

Ubio ih je pucnjima iz pištolja CZ-99, kojim je znao da rukuje, jer ga je tome naučio otac, prenose srbijanski mediji.

Radi se o oružju kojim je, kaže stručnjak, relativno lako rukovati. U okvir staje 15 metaka, a šaržeri se brzo mijenjaju, što je ubici omogućilo da ispali veliki broj metaka i usmrti i rani veliki broj djece i odraslih.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Još uvijek nije poznato kako je dječak došao u posjed oružja i da li je i na koji način ono uopšte bilo obezbijeđeno.

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je danas na konferenciji za novinare da su dva komada oružja nađenog kod maloljetnog Koste K. – pištolj CZ-99 i malokalibarski pištolj – bili registrovani na njegovog oca.

Najpotresnija scena ispred škole: Majka ubijene djevojčice u bolu i suzama doziva svoje dijete

Najpotresnija scena ispred škole: Majka ubijene djevojčice u bolu i suzama doziva svoje dijete

"Otac izvršioca ovog teškog djela je uhapšen, a oba pištolja su imala legalne dozvole od strane muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom i da je dijete očigledno znalo šifru. Dijete je imalo i tri puna okvira sa po 15 metaka. Prema nezvaničnim informacijama, on je zajedno sa ocem išao u streljane, trenirao pucanje. Da li dijete od 12-13 godina treba da se time bavi?! Prema ocu će biti preduzete zakonom predviđene mere", rekao je Gašić.

U razgovoru sa Ivanom Uroševićem, instruktorom pucanja iz Beograda, Blic saznaje da je pištoljem CZ-99 lako ubojito rukovati, čak i kad su veoma mlade osobe u pitanju.

"Snagu potrebnu da se povuče obarač, ima i maloljetno dijete. Prema specifikaciji i onome što se zna u odnosu na sve te pištolje, potrebno je oko kilogram i po, do dva snage za povlačenje obarača. Svaka osoba starija od pet ili šest godina može fizički da povuče obarač. Poenta je da li će znati to da uradi, da li će znati fizički da pripremi oružje za gađanje, kaže Urošević.

Oružje se lako puni, metak ubojite snage

"U šaržer staje 15 metaka, a brzina mijenjanja okvira je velika. Čak i neobučena osoba može u nekoliko sekundi da zamijeni okvir. Metak kalibra 9 milimetara je najrasprostranjenija municija i koristi se više od 100 godina. Osnovna namjena mu je vojno-policijska, ali je i kod civila veoma popularan, bilo da se radi o sportu ili samoodbrani. Metak ima osam grama i brzinu veću od 300 metara u sekundi. U principu, vrlo razoran projektil. Više nego dovoljne ubojite moći, na žalost više nego dovoljne, kaže Urošević.

Ivan Urošević ističe da je obuka za rukovanje oružjem, nažalost, danas dostupnija nego ikad posredstvom raznih tutorijala na internetu i video igrica sa ratnom tematikom. Dijete od 14 godina ne može da ga koristi samo od sebe. Ali ponavljam, pristupom internetu, pristupu tutorijalima, video igrama, gdje je predstavljeno kako oružje radi… Postoji milion načina da maloljetnik može dobro da nauči da rukuje oružjem.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije