Novi detalji o dječaku koji je pucao u školi u Beogradu: Roditelji zahtijevali da promijeni smjenu

Radiosarajevo.ba
Novi detalji o dječaku koji je pucao u školi u Beogradu: Roditelji zahtijevali da promijeni smjenu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba ispred škole u Beogradu dan nakon masakra

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama jučer je otkazana zbog krvavog pira koji se dogodio u Beogradu, kada je učenik sedmog razreda škole "Vladislav Ribnikar" pucao na svoje vršnjake i usmrtio devet osoba - osmero učenika i čuvara. Šestoro njih je u bolnici, a povrijeđena je i nastavnica historije.

Od petka, 5. maja, Srbija će biti u trodnevnoj žalosti, a Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je da će nastava u svim školama početi minutom šutnje, a da će OŠ "Vladislav Ribnikar" početi nastavu tek u ponedjeljak.

On je naveo da je dječak koji je izvršio zločin pohađao i muzičku školu, kao i da na osnovu svih pokazatelja koje ima škola, nije bilo vršnjačkog nasilja. Također, dodao je da je za muziku pokazivao veliki talenat.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

"Ova dva dana nastava se neće odvijati u toj osnovnoj školi. Za učenike mlađih razreda, ukoliko roditelji nemaju gdje da ostave djecu, nego su djeca inače u produženom boravku, škola će biti otvorena u fizički izdvojenom dijelu, u dijelu gdje neće biti mogućnosti da učenici dođu do mjesta gdje je izvršen zločin. Roditelji su rekli da neće dovoditi djecu, ali je bez obzira na to dogovoreno da u školi budu prisutni dežurni učitelji i dežurni nastavnici u školi", naveo je Filipović.

"U tim školama nastava se odvija redovne za sve one učenike koji se osjećaju da mogu da dođu i prisustvuju nastavi. Bolje je da djeca dođu u školu, da sa njima razgovaraju razredni starješina, stručnjaci, nego da kod kuće ostanu sami", rekao je Filipović.

Beograd dan nakon masakra u školi. I jutros građani ispred OŠ Vladislav Rubnikar ostavljaju potresne poruke i cvijeće 🌹

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, May 3, 2023

Kada je riječ o dječaku koji je izvršio ubistva i njegovom premještanju iz jednog u drugo odjeljenje, on je naveo da je riječ o školi koja nudi djeci dvojezičnu nastavu već od sedmog razreda.

"Na zahtjev roditelja je učenik prešao u odjeljenje koje ima dvojezičnu nastavu. To je bio njegov motiv prelaska iz jednog u drugo odjeljenje", zaključio je Filipović u Jutarnjem programu televizije Nova.

Panika u Obrenovcu: 'Nakon minute šutnje izvadio plastični pištolj i uperio ga u učenika'

Panika u Obrenovcu: 'Nakon minute šutnje izvadio plastični pištolj i uperio ga u učenika'

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije