Otkriveni detalji o tragičnoj smrti vojnika u Hrvatskoj

7
Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji o tragičnoj smrti vojnika u Hrvatskoj
Foto: Večernji list / Boris Zdilar

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske oglasili su se oko iznenadne smrti vojnika koji je u ponedjeljak preminuo nakon rekreativnog trčanja.

General bojnik Boris Zdilar, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo, iznio je detalje o tragičnoj smrti pripadnika Oružanih snaga RH.

43-godišnji pripadnik Zapovjedništva za kibernetički prostor Oružanih snaga RH preminuo je u ambulanti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" na Črnomercu u ponedjeljak, nakon što mu je pozlilo poslije rekreativnog trčanja.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Šta se dešavalo na treningu hrvatskih specijalaca? Jedan umro, drugi u bolnici

Šta se dešavalo na treningu hrvatskih specijalaca? Jedan umro, drugi u bolnici

"To se dogodilo pred kraj radnog vremena. Naš kolega je bio na tjelovježbi. U vojsci je propisano da se zbog tjelesne spremnosti izvodi tjelovježba, zbog ukupnog godišnjeg ocjenjivanja" kazao je Zdilar.

"On se nakon tjelovježbe osjećao loše i zatražio je pomoć, odveden je u ambulantu, sat vremena su ga pokušali reanimirati, no nažalost nije bilo pomoći", opisao je tragični trenutak.

Kolega je pregledan prije par mjeseci", rekao je.

"Mi imamo svake tri godine periodične preglede djelatnika i bio je potpuno zdrav bez ikakvih ograničenja. Ne možemo sada govoriti o uzroku smrti jer je tijelo na sudskoj medicini i nismo još dobili nalaz, ali klinička slika ukazuje na akutni infarkt miokarda ili tromboemboliju, emboliju pluća ili disekciju aorte", kazao je Zdilar.

"To se nije vidjelo na prethodnom pregledu", rekao je i dodao da se na periodičkom pregledu radi EKG te da, ako se pokaže neka sumnja, ide se na sve druge pretrage. Dodao je da se vojnik nije žalio ni na kakve poteškoće te da vježba nije bila naporna već je to bilo rekreativno trčanje.

"Za održavanje tjelesne spreme, oni trče koliko mogu. On je bio u kondiciji", piše Dnevnik.hr

"Nagle se smrti tako događaju", kazao je Zdilar.

"Mi uvijek radimo na preventivi kao bi ih zaštiti od ovakvih događaja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije