Otac maloljetnice koju je udarilo vozilo Hitne pomoći u Zagrebu: 'Dosta je laži'

1
Radiosarajevo.ba
Otac maloljetnice koju je udarilo vozilo Hitne pomoći u Zagrebu: 'Dosta je laži'
Foto: Screenshot / Ilustracija / Hitna pomoć, Hrvatska

"Nije bilo nikakvog bacanja pod kombi Hitne, nije bilo tik-tok izazova, niti pijanstva, kojim se sada pokušava staviti odgovornost na našu ozlijeđenu djecu. Upravo oni su pozvali Hitnu koja ih je pregazila", govori Damir Kovačević, otac 17-godišnjakinje koja je nakon nesreće na Bundeku zadržana na liječenju u Klaićevoj.

Kaže da upravo zbog svoje kćeri i njenih prijatelja ima potrebu ispričati ono što su djevojke kazale o kobnoj večeri.

Troje najboljih prijatelja slavilo je zadnji dan škole na Bundeku, imali su dekicu na kojoj su sjedili. U nekom trenu vidjeli su alkoholiziranu djevojčicu, koju je napustilo društvo.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

"Djevojčica, osmašica, je bila u polusvjesnom stanju pa su pozvali Hitnu, a do dolaska su bili uz djevojčicu i pomagali joj. Kada je tim došao, signalizirali su im gdje da dođu. Nisu došli iz smjera gdje je bila njihova deka gdje su sjedili", prepričava Kovačević riječi svoje kćeri i njene prijateljice koja je na kućnoj njezi.

Timu Hitne su, dodaje, rekli da će ostati u blizini ako im budu zatrebali. Nakon toga su se vratili na mjesto gdje su prethodno sjedili i pokušavali stupiti u kontakt s roditeljima djevojčice zbog koje su i pozvali hitnu pomoć.

Novi detalji teške nesreće u Zagrebu: Povrijeđeni maloljetnik u kritičnom stanju

Novi detalji teške nesreće u Zagrebu: Povrijeđeni maloljetnik u kritičnom stanju

"Njih dvije su sjedile okrenute leđima kombiju, a njihov prijatelj je ležao pored njih. Nije im na kraj pameti bilo da će hitna krenuti prema njima jer nisu došli iz tog smjera", govori Kovačević.

Njegovu kćer kombi je udario u leđa, zbog čega je napravila neprirodan kolut u naprijed i našla se pod vozilom, dok je teško ozlijeđenom mladiću prešao preko vrata.

"Njih dvije su bile u kontaktu s mamama, i cijelo vrijeme zapomagale od bolova, ali i molile doktora da im spase prijatelja", prepričava dalje.

To su djeca koja su društveno odgovorna, kaže, pomagali su i nastradali.

"Tijelo ih fizički boli, pod stresom su zbog prijatelja, ali i neistina o nekakvim izazovima s tik-toka. Nevjerojatna mi je izjava gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je banalizirao cijeli slučaj i govorio brojke koliko je djece taj dan odvezla Hitna. kakve to veze ima s ovim događajem", pita otac povrijeđene djevojke i kaže da ne krivi vozača hitne.

Teška nesreća u Hrvatskoj: Vozilo Hitne pomoći pregazilo troje maloljetnika

Teška nesreća u Hrvatskoj: Vozilo Hitne pomoći pregazilo troje maloljetnika

Svjestan je da to nije napravio namjerno, da se nesreće na žalost događaju, da je možda bio u dugoj smjeni, smanjene koncentracije i da je možda djevojčicu trebalo čim prije dovesti u bolnicu.

Ipak, izjave nadležnih su ga razočarale.

"Inače, njih je četvero najboljih prijatelja. Još jedna njihova prijateljica nije bila s njima jer je trenutno na učeničkom rasmusu u Americi. Svi oni su često po učeničkim rasmusima. To su dobra i marljiva djeca", govori.

Posljedice su strašne, dodaje, pogotovo za mladića koji je na Rebru.

"Zbilja se nadamo oporavku. Meni su upravo javili da su osim slomljene zdjelice, kćeri, ustanovili i napuknut pršljen. Oporavak će trajati, ali mislim da će teži biti oporavak od šoka", smatra Kovačević.

Hrvatsko ministarstvo odbrane potvrdilo: Pronađeno tijelo trećeg stragalog člana posade

Hrvatsko ministarstvo odbrane potvrdilo: Pronađeno tijelo trećeg stragalog člana posade

Naime, u trenutku nesreće bio je u inozemstvu. No, majka njegove kćeri od šoka mu nije stigla javiti šta se dogodilo.

"Bilo je 1:30 sati kada sam se probudio jer sam sanjao kćer. bio sam uznemiren iz nekog razloga i poslalo joj poruku ‘je li sve ok‘, a onda je ona odgovorila, ‘što ti mama nije javila‘", kaže Kovačević koji je odmah krenuo za Zagreb.

Za kraj ponavlja da ne osuđuje vozača, ali da činjenice moraju biti jasne i da sve okolnosti moraju biti utvrđene, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije