Osuđeni nakon što su polili kćerku benzinom i pokušali je zapaliti

Fena
Osuđeni nakon što su polili kćerku benzinom i pokušali je zapaliti
Pixabay / Ilustracija
Nakon što su, u januaru 2014. godine, svoju kćerku zalili benzinom i pokušali je zapaliti bračni par Tisanić iz Zagreba u petak je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na višegodišnju robiju.

Otac nesretne djevojke, Zdravko Tisanić, nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegova supruga Ivanka dobila tek tri i po godine zatvora. Razlog različitih zatvorskih kazni koje im je Županijski sud odredio jeste to što je, kako su ga nazvali u Hrvatskoj, "otac iz pakla" pored svoje kćerke poljevanjem benzinom i paljenjem pokušao ubiti još dvojicu muškaraca, koji su Mariji pritekli u pomoć.

Majci i ocu su kazne dodatno smanjene, jer je sud ocijenio da su oboje bili neuračunljivi za vrijeme činjena zločina, ali i zbog toga jer ranije nisu bili kažnjavani i jer je ovo bilo ubistvo u pokušaju. No, kako je sud kazao, "kriminalna volja" koju su pokazali bila im je otežavajuća okolnosti, prenosi Fena.

Ovaj nezapamćeni zločin dogodio se u januaru 2014. godine na Vrapčanskoj cesti u Zagrebu, gdje su supružnici s kanisterom benzina i s namjerom da ubiju kćerku stigli čak iz Bjelovara. Iz presude koja je u četvrtak objavljena moglo se doznati da je ovaj pokušaj ubistva rezultat višegodišnjih narušenih odnosa u porodici, a sve je kulminiralo time što roditeljima nije odgovaralo da Marija nije zaradila za stan i automobil, iako se odselila u Zagreb i pronašla posao u pekari.

Nesretan ishod čitavog pokušaja ubistva, prema riječima sutkinje, spriječen je samo time što plamen iz upaljača "nije došao u kontakt sa benzinskim parama", te su nasreću sve troje preživjeli. Ipak, nevjerovatno je da roditelji pokušaju ubiti sopstveno dijete, a još više začuđuje izjava Ivanke Tisanić, koja je u jednom pismu kćeri poručila: "Sada mi je žao što sam te rodila. Da sam znala da budeš takva trebala sam te ubiti dok još nisi znala za se".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije