Tužilaštvo KS-a o prijavama protiv Sanjina Sefića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS-a o prijavama protiv Sanjina Sefića
/ Arhiv
Policijski komesar i generalni inspektor policije Vahid Ćosić održao je press konferenciju o sigurnosnoj situaciji na području Kantona Sarajevo, gdje je, između ostalog, kazao da je Sanjin Sefić evidentiran među prekršajima 47 puta.

Naveo je također, kako je procesuiran za 17 krivičnih djela, ali nakon toga pušten na uvjetnu kaznu.

Tragom navoda koje je policijski komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić prezentirao na konferenciji za novinare, oglasilo se i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Prenosimo saopćenje u cjelosti:

"U ovom Tužilaštvu je od 2007. do 2010. godine zaprimljeno ukupno osam službenih izvještaja MUP-a KS-a, te je po istim i formirano osam krivičnih predmeta.

U periodu Sefićevog punoljetstva, ovo Tužilaštvo zaprimilo je dva izvještaja od MUP-a KS-a. U jednom od predmeta, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Općinski sud u Sarajevu oglasio ga je krivim za ovo djelo i izrekao uvjetnu osudu. Na ovu odluku suda Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Drugi predmet odnosi se na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Postupajući tužilac, nakon provedene istrage, u ovom slučaju donio je naredbu o obustavi istrage, budući da nije bilo dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo.

U svim preostalim formiranim predmetima (njih šest), a dok je Sanjin Sefić bio maloljetnik, Tužilaštvo je kod nadležnog Suda podnijelo prijedlog za pokretanje postupka.

Dakle, svi navedeni predmeti su procesuirani i okončani u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, a Sud je izrekao sankcije Sanjinu Sefiću predviđene za maloljetne izvršioce krivičnih djela. Treba napomenuti da policijske agencije od 2010. godine nisu dostavile ni jedan izvještaj protiv Sanjina Sefića, izuzev ovog posljednjeg. Istovremeno, Tužilaštvo podsjeća da 47 prekršaja koje je napravio Sanjin Sefić su isključivo u nadležnosti MUP-a KS-a, a ne u nadležnosti Tužilaštva", navodi se u saopćenju ureda glavne kantonalne tužiteljice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije